Operační systémy | Windows 10

Windows chystá archivování aplikací. Nezaberou místo na počítači a vaše data se zachovají

Microsoft chystá pro některou z nadcházejících verzí Windows 10 funkci, kterou můžete znát z iOS. Umožní archivovat nepoužívané aplikace tak, aby nezabíraly místo na zařízení. A až je budete potřebovat, můžete si je stáhnout zpět.

Od jedenácté verze systému iOS je možné odložit aplikaci (v angličtině offload), díky čemuž přestane zabírat místo na zařízení. To se může hodit hlavně v případě, že máte malou kapacitu na telefonu a potřebujete místo na užitečnější věci. V tomto případě ale neztratíte uživatelská data a při opětovné instalaci aplikace se vše obnoví do původního stavu, což je hlavní rozdíl oproti klasickému odinstalování a nainstalování zpět.

image.png 
Microsoft chystá archivování aplikací. (Foto: Windows Latest)

Nově tuto funkci chystá i Microsoft pro svá Windows 10. Na počítačích se s tímto problémem nesetkáváme tolik často, na noteboocích a zařízeních s dražšími disky ale může být kapacita stále problém. Částečně ji již dnes může ve WIndows řešit třeba funkce OneDrive a dalších cloudových úložišť, které umožňují mít v počítači pouze zástupce souborů, které se stáhnou až v případě, že je potřebujete.

V nejnovější verzi tak dochází k testování archivování aplikací. Zde vše dokonce může probíhat automaticky u aplikací, které dlouhodobě nepoužíváte, čímž se vám zároveň odstraní ze zařízení a tak nebudou využívat systémové prostředky případným během na pozadí, a nebudou moci přistupovat k vašim datům. Jakýkoliv obsah z aplikace ale bude dále uložen na vašem počítači a program samotný se následně stáhne, až jej budete znovu potřebovat.

Pokud zde čekáte háček, tak přichází pouze v omezení na aplikace v rámci Microsoft Store, což je ale poměrně logické. Windows totiž musí  vědět, odkud si mají danou aplikaci znovu stáhnout, její soubory se totiž nezálohují nikam k vám do cloudu. Tím tak funkce poměrně ztrácí na atraktivitě a je celkově otázkou, zda je v dnešní online době tolik třeba – velké množství aplikací pracuje s online daty, které si synchronizují s vaším účtem a tak je máte k dispozici vždy, i když aplikaci standardně odinstalujete a zpětně nainstalujete.

Diskuze (12) Další článek: Studie zdůraznila nutnost testovat na COVID-19 i děti bez příznaků. Mohou být tichými přenašeči viru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,