Windows

Windows 98 slaví 25 let. Jak na ně vzpomínáte?

Přesně před 25 lety, 25. června 1998 byl zahájen prodej operačního systému Microsoft Windows 98. „Devadesátosmičky“ se staly nástupcem Windows 95, proti kterým přinesly celou řadu novinek a vylepšení. Jednalo se o druhou verzi operačního systému založeného na architektuře 9x a celkově pátou verzi spotřebitelsky zaměřených Windows (po Windows 1.x, 2.x a 3.x).

Windows 98 byly vyvíjeny v devadesátých letech minulého století pod kódovým označením Memphis a stejně, jako jejich předchůdce, stály na 16bitovém a 32bitovém kódu. První raná beta spatřila světlo světa již v červnu roku 1996, nicméně v té době se v podstatě jednalo o Windows 95 s několika malými změnami.

Připraveno na internet a USB

Jednou z největších novinek byla integrace Internet Exploreru 4.01, který kromě role webového prohlížeče fungoval také coby jádro pro zobrazování některých systémových komponent. Tento krok stál na počátku sporu s tvůrci alternativních webových prohlížečů, kteří to považovali za zneužití dominantní pozice Microsoftu. Kauza skončila až po mnoha letech povinností nabídnout uživatelům alternativní prohlížeče formou takzvaného Ballot Screenu.

Součástí „základní palubní výbavy“ byl dále poštovní klient Outlook Express, Adresář Windows, editor webových stránek FrontPage Express, komunikační program Microsoft Chat a NetMeeting či NetShow Player (který byl ve verzi 98 SE nahrazen aplikací Windows Media Player 6.2).

Windows 98 byly prvním operačním systémem používajícím Windows Driver Model (WDM). Tato skutečnost však před vydáním nebyla dostatečně publikována a většina výrobců hardwaru pokračovala ve vývoji ovladačů dle staršího standardu VxD, které Windows 98 kvůli kompatibilitě podporovaly. Standard WDM dosáhl rozsáhlejšího přijetí až o několik let později v systémech Windows 2000 a Windows XP.

Trapas při premiéře

Jedním z podstatných vylepšení Windows 98 byla výrazně širší podpora zařízení USB. Nový systém nativně podporoval USB rozbočovače, skenery a další zařízení pro práci s obrázky. Přibyla podpora pro některé třídy zařízení USB Human Interface Device (USB HID) a PID, jako jsou myši, klávesnice, joysticky se zpětnou vazbou a další.

Právě při veřejné prezentaci podpory USB „plug and play“ na konferenci COMDEX zažili Bill Gates a Chris Capossela jednu z nejpernějších chvilek, kdy po připojení zařízení systém spadl do „modré obrazovky smrti“.

Po Windows 98 následovaly 5. května 1999 Windows 98 SE (Second Edition) a 14. září 2000 nepříliš úspěšné Windows ME (Millenium Edition). Podpora Windows 98 a 98 SE byla ukončena 30. června 2002, rozšířená podpora pak skončila 11. července 2006.

Diskuze (91) Další článek: Když potřebujete ušetřit peníze a místo. Test minipočítače Umax U-Box J42 Nano

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,