Windows 98: jak si poradit s chybami porušení ochrany (Protection errors)?

Jsou s námi už léta a zvykli jsme si na ně jako na chřipku, i když nepřestáváme nadávat. Jak si zkusit s chybami porušení ochrany (GPF, General Protection Faults, popř. Windows Protection Error) poradit ve Windows 98?
Chyby porušení ochrany pronásledují Windows od jejich vzniku a ještě hodně dlouho - než bude vytvořen zcela jiný systém práce s paměťovými prostory - se s nimi setkávat budeme. Neexistuje zcela univerzální ochrana ani univerzální léčení těchto chyb; přesto, nebo právě proto je dobré si uvést maximum informací o tom, co tyto chyby způsobuje a jak se na ně dá reagovat.

Chyby porušení ochrany paměti (Windows Protection Error) podle Microsoftu nástávají, pokud nastane některá z následujících situací:

  • jsou spolu v konfliktu ovladač v chráněném a reálném paměťovém režimu, tj. "bijí" se o oblast paměti. Obecně jde o jakýkoli konflikt paměti, může například jít o I/O adresy nebo RAM adresy
  • je poškozený registr Windows, popř. je poškozený soubor win.com nebo command.com (též může jít o napadení virem)
  • je špatné nastavení parametrů v CMOSu pro zabudované periferie
  • špatně frunguje Plug and Play v BIOSu počítače
  • počítač má chybnou (chybně fungující) paměť nebo cache, popřípadě je chyba v základní desce počítače

    Při hledání příčin těchto chyb a jejich řešení je dobré postupovat následovně:

  • pokud je při chybě hlášeno, že se jedná o chybu VxD, zapněte vytváření souboru bootlog.txt, což je textový soubor, který popisuje na svých řádcích jednotlivé kroky při startu počítače a vždy udává, zda krok skončil úspěšně nebo ne. Zde se můžete dočíst o souboru ovladače, který se nenačetl úspěšně a který tedy se značnou pravděpodobností způsobil chybu porušení ochrany.
  • restartujte počítač v bezpečném režimu (Safe mode). Pokud se chyba nevyskytne, procházejte postupně krok po kroku inicializaci počítače (tj. postupně tyto funkce zapínejte) a hledejte, při které se chyba porušení ochrany vyskytne
  • pokud to nefunguje a máte z vzhledu chyby podezření na zařízení Plug and Play, přeinstalujte Windows 98 (bohužel) s použitím následujících parametrů:

    setup /p I

  • zkontrolujte dobře fungování CMOSu, tj. této sekce BIOSu. Dobře si přečtěte dokumentaci dodávanou s počítačem (ne začátečnickou příručku, ale technické specifikace) a zkontrolujte, zda je vše nastaveno tak jak má. Chyba může nastat i u nového počítače, CMOS je citlivý, může dojít k jeho samovolnému restartu atd.
  • pokud nic nepomáhá, instalujte Windows 98 znovu a to na naprosto čistý počítač (bez předchozí instalace čehokoli). Při instalaci zakažte, aby Windows 98 samy detekovaly hardwarová a periferní zařízení, instalujte pouze holou VGA grafiku, myš a klávesnici.
Pokud se i v tomto případě vyskytne chyba porušení ochrany, je zřejmě problém v hardware (paměť, cache, motherboard), můžete se pokusit tyto komponenty měnit, ale je to už spíše pro odborného technika.
Váš názor Další článek: Apple opět ziskový

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,