Windows 98: jak přelstít instalátor, když máte na tachometru méně než 66 MHz

Nedokumentovaná finta, jak lze instalovat Windows 98 i na pomalejší počítače. Nebo snad někdo nechce, aby se vědělo, že Windows 98 běží v pohodě i na starších počítačích?
Microsoft u svých operačních systémů uvádí, jaké jsou minimální hardwarové požadavky; zatím to ale nikdy instalátor nevyžadoval tak striktně jako u Windows 98. Když totiž spouštíte stroj s taktem menším než 66 MHz, instalátor vám tuto skutečnost jemně oznámí s tím, že se žádná instalace nebude konat - "…je vyžadováno minimálně 66 MHz".

Nespekulujme nyní, jak je možné provozovat Windows 98 i na takové šunce; je prokázáno, že máte-li dostatek paměti, jde to. Jak ovšem provést instalaci?

Finta je v jednom nedokumentovaném přepínači instalačního programu setup.exe:

D:\setup /nm

(D je disk, nejlépe CD-ROM, odkud spouštíte setup). Tento přepínač zabrání, aby Windows provedly svou standardní kontrolu hardware, včetně kontroly taktu procesoru.

Tento přepínač je ale maličko nebezpečný - proto je asi nedokumentovaný. Hardwarová kontrola, která například zjistí chyby na disku, má samozřejmě svůj význam a pokud se ji rozhodnete takto vynechat, proveďte předtím ručně:

  • uvolněte dostatek místa na disku, řádově stovky MB
  • spusťte programy Scandisk a Defrag, odstraňte jimi chyby z disku a defragmentujte disk
  • zazálohujte si Registr, pokud updatujete z jiných Windows
Je možné, že použití tohoto přepínače může mít i některé další nepříjemné následky; je to ale zřejmě jediná cesta, jak dostat Windows 98 na pomalý počítač. Zkušenosti s provozem pak hovoří, že chod systému je dokonce o něco rychlejší než s Windows 95OSR2.
Váš názor Další článek: Oprava pro kuriózní chybu v Internet Exploreru je na světě

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,