Windows 98 a ME odcházejí na zasloužený odpočinek

11. července ukončí Microsoft definitivně podporu pro poslední dva operační systémy z rodiny Windows 9x, tedy rodiny založené na MS-DOSu. Pojďme si tímto svátečně odpočinkovým článkem připomenout, jaké to bylo, jak se nám s těmito dosluhujícími staříky žilo.

Windows 98 byly vydány v červnu roku 1998. Tehdy šlo o vylepšené Windows 95. Uživatelé se dočkali podpory DVD, USB, AGP nebo FireWire. Poprvé se v nich objevila možnost použití více monitorů. Microsoft rovněž pokračoval v trendu nastoleném již pozdějšími vydáními Windows 95, tedy integraci vlastního internetového prohlížeče. Ve Windows 98 jsme mohli používat Internet Explorer ve verzi 4.

Plocha Windows 98 nás vítala od roku 1998

Druhé vydání, Windows 98 Second Edition, se na světě objevilo o rok později. Přineslo Internet Explorer 5.0. Nově obsahovalo rovněž rozhraní DirectX (verze 6.1). Ve Windows 98 SE bylo možno používat ovladače hardwaru určené pro systém Windows NT 4.0. Nejvýznamnějšími úpravami pak bylo zvýšení stability a zajištění kompatibility s rokem 2000.

Windows 98 Second Edition

Windows Millennium Edition byly posledním systémem postaveným na MS-DOSu a zároveň posledním vylepšením původních Windows 98. Dostalo se jim vzhledu Windows 2000 a uvedeny zde byly některé nástroje, které mnozí uživatelé znají i z Windows XP. Poprvé jsme se tak měli v září roku 2000 možnost setkat s Obnovením systému, Ochranou systémových souborů, Windows Movie Makerem nebo Windows Media Playerem 7. Součástí výbavy byl Internet Explorer 5.5. MS-DOS byl skryt a byl zakázán běh jeho reálného režimu. Tato verze měla být alternativou Windows 2000, které nebyly příliš vstřícně přijaty domácími uživateli. To se ovšem nepodařilo ani Windows ME - především kvůli jejich nespolehlivosti, nestabilitě i poměrně vysoké hardwarové náročnosti.

Windows Millennium Edition jakoby Windows 2000 z oka vypadly

Život nebyl nenáročný

V době snad každé nové verze Windows se objevují přehršle více či méně odborných komentářů jejich kvality. V moderní historii, jejíž začátek můžeme hledat u Windows 95, toto tvrzení platí bez ohledu na použité informační kanály. Ve druhé polovině devadesátých let byly těmito informačními kanály spíše tištěné časopisy. V současnosti jejich roli přebral a masám zpřístupnil internet. Kdo by si nevzpomněl na záplavu posměšných vtipů na (bez ironie) revoluční systém Windows 95. To se samozřejmě nevyhnulo ani dalším verzím včetně v současnosti očekávaných Windows Vista.

Jeden z terčů posměchu byl však v minulosti v případě Windows na místě vždy. Jsou jím minimální hardwarové požadavky, které Microsoft prezentuje jako dostačující. Ty byly v případě Windows 98 nastaveny na počítač s procesorem 486DX 66MHz, 16 MB RAM a 195 MB na pevném disku. V žádném případě se neodvažujeme tvrdit, že na tomto systému Windows 98 nepoběží. Poběží, ale každý, kdo to zkusil, ví, že práce s takovým systémem je prakticky nepředstavitelná.

Na procesorech 486 byly nesnesitelně pomalé už Windows 95. 16 MB RAM bylo v případě Windows 98 množstvím, při němž počítač více swapoval, než pracoval. Stejná situace se opakovala i v případě Windows ME. Pro jejich hladký provoz bylo použití doporučených 32 MB operační paměti utrpením. Na obranu Microsoftu je třeba dodat, že sám prezentuje, že uvádí požadavky potřebné pro spuštění, nikoliv pohodlné používání systému. To se již netýká Windows Vista, kde výrobce nastavuje hodnoty více-méně reálné.

... a někdy byl i o nervy...

Svým založením na MS-DOSu a tím vzniklým zvláštním hybridem šestnácti a dvaatřicetibitového systému si všechny systémy řady 9x získaly po jednom zásadním kladu a záporu. Nepochybným kladem bylo zachování kompatibility s operačním systémem MS-DOS. Jistě, dá se namítnou, že její použití způsobilo zbrzdění rozvoje Windows, zbrzdění přechodu k plně 32-bit systémům a tím zpoždění rozvoje platformy PC, ale to bylo bohatě vykoupeno možností používat starý software. Tím se Microsoftu podařilo vytvořit jakési přechodné období, kdy lidé vcelku bezbolestně přešli od DOSu k Windows, aniž by tento přechod byl poznamenán nezbytností nárazové výměny softwarového vybavení.

Nepochybným záporem však byla skutečnost, že právě založení systémů Windows 98 a ME na MS-DOSu bylo příčinou značné nespolehlivosti. Každý si jistě (dnes již s úsměvem) vzpomene na všudypřítomný strach uživatelů z náhlého zatuhnutí nebo zhroucení systému. Ukončit zamrzlou aplikaci bez následného restartu bylo před osmi lety prakticky nemyslitelné. Chybová hlášení, lidově označovaná jako BSOD – modrá obrazovka smrti – byla prakticky na denním pořádku a stala se výsměchem systémům Windows dodnes.

I takto se dá dělat legrace z BSOD

Kde bychom ale byli bez něj?

Jakkoli Microsoft nachází tisíce a tisíce kritiků, jedno mu nelze upřít. Systémy řady Windows 9x hrály zásadní roli v přiblížení počítačů běžným lidem. Nesejde na tom, zda to bylo dáno kvalitou, marketingem či náhodou. Windows vyhrály boj s konkurencí a masově se rozšířily. Ať se nám to líbí, nebo ne, Microsoft stanovil celou řadu nepsaných standardů do prostředí, které před příchodem Windows 9x bylo značně roztříštěno. Přiblížil světu internet, přinesl do domácností snadno použitelná digitální multimédia. Ne, že by se o totéž nepokusili i jiní, ale Microsoft měl jediný dostatek síly to dokázat.

11. července tohoto roku končí oficiální podpora Windows 98 a Millennium Edition. Tyto až 8 let staré operační systémy dodnes využívá odhadem 50 - 70 milionů lidí, což činí asi 11 % - 13 % všech zákazníků Microsoftu. Nikdo se zřejmě na MS nemůže zlobit kvůli tomu, že Windows 9x posílá do důchodu. Tyto systémy jsou dávno překonány, což se ještě více prohloubí po uvedení Windows Vista. V době, kdy tempo rozvoje informačních technologií narůstá, nemůžeme zřejmě po výrobci chtít, aby podporu pro svůj produkt poskytoval například 16 let, jako to udělal Microsoft s Windows 1.0. Ty vyšly v roce 1985 a jejich podpora skončila až 31. 12. 2001.

Úterý příštího týdne bude tím dnem, kdy se přestane psát jedna významná kapitola v historii osobních počítačů. Na časy strávené s Windows 98 a Millennium nám zůstanou pouze nostalgické vzpomínky a občasné zaplesání, pokud se setkáme s nějakým starším počítačem s některým z těchto systémů.

Diskuze (144) Další článek: Problémy s napájením vyřešeny, Seznam.cz opět funkční

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,