Windows 95 byla uvedena před 5 lety

24. srpna 1995 byla oficiálně vypuštěna Windows 95. Po pěti letech je čas na malé zhodnocení toho nejzajímavějšího.
V současné době je obvyklé, až přímo módní kritizovat Windows 9x a chválit Windows 2000 nebo Linux podle toho, ke kterému týmu se počítáte. V roce 1995 zde byl jen Linux, který postupně začínal svou pouť světem počítačů (první verze vyšla v březnu 1992).

Počátkem roku 1995 byl Microsoft firmou zaměřenou na Windows 3.11 a NT 3.5. Podporu Internetu (TCP/IP protokolu) zajišťoval Trumpet Winsock a jako prohlížeč Internetu se používal Netscape Navigator. Pro Microsoft byl ještě v době uvedení Windows 95 Internet spíše nepřítelem, měla jej porazit síť MSN, ke které se lidé měli připojovat místo prohlížení nezávislých webových stránek. Předobrazem byly sítě AOL a Compuserve, které ale u nás nejsou známé. Krátce po uvedení Windows 95 však byl vypuštěn i první balíček Microsoft Plus!, jehož součástí byl také Internet Explorer 1.0, tehdy ještě velmi slabé, v podstatě nepoužitelné dílko. Ale již koncem roku byl nahrazen lepší verzí 2.0, poprvé dostupnou zdarma, a plný nástup Microsoftu do Internetu znamenal Internet Explorer 3 o půl roku později. Samotná Windows 95 pro rozšíření Internetu ale znamenala velmi mnoho. Díky nim a jejich snadnému připojení k Internetu se Internet dostal i mezi běžné uživatele a začal objevovat i obchodní metody využití Internetu.

Windows 95 byly ještě distribuovány často na disketách.

Skoková změna uživatelského rozhraní mezi Windows 3.11 a Windows 95 byla drastická, od té doby Microsoft nic podobného nespáchal a spíše ladí toto pět let staré rozhraní. Do prostředí starých Windows 95 se integroval Internet Explorer a zvýšilo se množství vychytávek možných díky nárůstu výkonu počítačů.

Pamatuji si, jak jsme zveřejňovali tipy pro návrat ke staršímu rozhraní. Také ještě pořád máte ve Windows starý Program Manager (progman.exe), kdyby se vám stýskalo po starých vlastnostech? Spousta uživatelů přešla na Windows 9x až po několika letech a na spoustě počítačů ještě teď stará Windows běží.

Windows řady 9x získala během pěti let především na bohatosti funkcí, přibylo dnes neoddělitelné DirectX pro hry a multimédia, vylepšila se podpora periférií. Stále to ale jsou v jádru Windows 95 a ani 98, 98 SE nebo Windows ME na tom nic nezmění.

Do uvedení Windows 95 také Microsoft investoval mimořádné prostředky. Koupil celý náklad londýnských Times, osvítil Empire State Building v barvách Windows, od Rolling Stones koupil práva na písničku Start me up, uspořádal megavečírek, no prostě levné to nebylo.

Windows 95 znamenala pro svět počítačů a Internetu opravdu výrazný impuls. Nyní na ně všichni nadávají (padající zmetek), před pěti lety na ně lidi nadávali (nafouknutý zmetek), přesto jim nelze upřít značný podíl na rozvoji počítačů.

Diskuze (21) Další článek: Prohlížeč K-Meleon, to nejlepší od nejlepších

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,