Windows 9 budou mít nový způsob aktivace, má lépe chránit proti pirátství

Další předčasný únik informací ohledně Windows s kódovým označením Threshold (obchodním pravděpodobně „9“) potvrdil, že veřejné preview by se mělo objevit na podzim a finální verze na jaře 2015. Microsoft prý již teď plánuje obrovskou reklamní kampaň, která by měla být mimo jiné postavena na návratu nabídky Start. Nejzajímavější nová informace se však týká nového způsobu aktivace systému. Prozradil ji WZor, ruský zdroj, který opakovaně vynáší informace z Microsoftu.

Microsoft bojuje s velkou mírou pirátství v Číně, což prý vedlo k debatě ohledně lepšího zajištění licencí. Nově by měl být systém více svázán jak s hardwarem, tak s jeho uživatelem. Aktivace systému by se měla nově provádět skrze Windows Store a bude tak svázaná s uživatelským účtem. V případě změny počítače/hardwaru, nebo reinstalace systému bude muset uživatel ve Windows Store nejprve provést deaktivaci systému a poté následnou aktivaci na novém či obnoveném zařízení. Instalační soubory se přitom budou stahovat ze serverů Microsoftu a ponesou informaci o registrovaném hardwaru a uživateli. Klasická instalační média, na kterých byl kompletní systém, již nebudou k dispozici.

Nový postup by měl zabránit provozu nelegálních kopií Windows. Pro poctivé uživatele budiž drobnou výhodou, že by tím odpadlo ruční zadávání dlouhých aktivačních klíčů. Myslí se přitom samozřejmě i na multilicence k jednomu účtu. 

Tato problematika se pochopitelně netýká OEM verzí systému. Systém v novém počítači je striktně svázán s tímto počítačem a licence je nepřenosná. Na tom se nic nemění. 

Diskuze (199) Další článek: Tvůrci kostýmu Ironmana staví funkční verzi pro armádu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,