Windows 8.1 Update 1: Zpět k desktopu, klávesnici a myši

Na duben plánuje Microsoft další velkou aktualizaci Windows 8. Měla by zpříjemnit především ovládání na nedotykových strojích. Co všechno se po její instalaci změní?

Internetem se začaly šířit testovací sestavení další velké aktualizace systému Windows 8.1 s označením Update 1. Microsoft i nadále bude pokračovat v optimalizaci dlaždicového systému především pro uživatele, kteří jej využívají na běžném počítači s myší a klávesnicí bez dotykového displeje. Podle prvních spekulací se měla tato aktualizace objevit ve finální verzi již v březnu, nyní to však vypadá na duben před konferencí Build. A co má Windows 8.1 Update 1 přinést?

Změnou prošla už samotná instalace. Pokud budete instalovat čistý systém, nebude nutné zadávat licenční klíč již při instalaci, ale až v samotném systému po uplynutí několika dní. Microsoft se tím vrátil ke způsobu, který zvolil ve Windows 7 a v osmičkách opět zrušil. Drobností také bude přímá možnost vytvořit místní účet bez zadávání Windows Live ID a jeho ověřování.

1391431928_a10585a782445aa98f387baeea819ba6.png
Produktový klíč bude možné zadat až po instalaci (zdroj: microsoftportal.net)

V Metru pohodlně i s myší

Moderní prostředí ve Windows 8 se prolíná s dotykovým ovládáním na tabletech a pro většinu uživatelů nejsou tato gesta na běžném počítači ideální. Různé přetahování dlaždic dobře funguje na dotykovém displeji, na desktopu se však jedná spíše o zpomalení celkové plynulosti ovládání. Aby se Microsoft vrátil k původní efektivitě, kterou moderní rozhraní trochu narušilo, rozhodl se hned pro několik optimalizací. Již při instalaci tedy systém rozpozná, zda je dostupné dotykové ovládání. V případě, že nebude, prostředí s dlaždicemi bude vybaveno několika funkcemi navíc.

Pokud nyní v Metru kliknete pravým tlačítkem, kontextový panel se otvírá u spodního okraje. Na tabletu hezky funguje vysunutí prstem, s myší je to ale nesmysl. Nově tedy přibude běžná nabídka hned pod kurzorem – v aktuálních sestaveních zatím vypadá stejně jako ve standardním rozhraní Windows. Je možné, že ve finální verzi změní vzhled. V ní budou k dispozici všechny možnosti pro úpravy dlaždic či připínání aplikací do nabídky Start.

win 8.1.1.png
Nová kontextová nabídka v metru (zdroj: microsoftportal.net)

Na předchozím obrázku si také můžete všimnout dvou nových tlačítek v pravém horním rohu. Ty opět nahrávají klikačům. Bude možné odtud snadněji vypnout či uspat počítač bez lovení této možnosti v nabídce nastavení. Nově se zde také objeví i ikona pro vyhledávání.

Minimum šoupání

Další změnou, kterou uvítají uživatelé běžných počítačů, je nový horní panel v celoobrazovkových aplikacích. Pokud nyní některou v Metru spustíte, ukončuje se stáhnutím ke spodnímu okraji obrazovky. To jsou tedy další zbytečné metry nacestované s myší. Pokud však v aktualizovaném systému najedete k hornímu okraji, otevře se pruh, který připomíná záhlaví standardního okna. Na pravém konci je standardní křížek pro zavření aplikace (v některých případech i minimalizování), vlevo pak možnost připnout aplikaci na polovinu obrazovky. Pokud tento panel uchopíte, je možné opět rozdělit obrazovku a aplikaci přizpůsobit na jednu půlku.

34846_original.jpg
V levém i horním rohu se objeví po najetí k hornímu okraji nová tlačítka (zdroj: wzor.net)

Z Metra na hlavní panel a naopak

Mezi změnami, které stojí za zmínku je hned několik úprav hlavního panelu. Především se konečně dočkáme většího provázání s Metrem. Pokud i na desktopu či nedotykovém notebooku přeci jenom používáte aplikace z moderního prostředí, pak je budete moci konečně připnout na hlavní panel. Navíc zde budou mít stejné možnosti jako běžné desktopové aplikace. Budou fungovat živé náhledy při přejetí myší, které ve vybraných aplikacích budou obsahovat i multimediální ovládání. Tím může být třeba aplikace Youtube pro Metro.

multiple-taskbar-thumbnails-for-modern-apps.pngtaskbar-thumbnails-with-media-controls-2.png
Připnuté aplikace z Metra budou mít funkční živé náhledy a ve vybraných případěch i multimediálního ovládání (zdroj: mcakins.com)

Navíc budou připnuté aplikace vybavené i jumplisty – tedy specifickými nabídkami pro konkrétní aplikace. Bude možné přímo z hlavního panelu přejít třeba na konkrétní stránku prohlížeče nebo z jumplistu vybrat nedávno zavřený dokument PDF.

jumplist-support-in-modern-apps-2.png
Podpora jumplistů i pro aplikace z Metra (zdroj: mcakins.com)

V nastavení hlavního panelu se potom objevila i možnost, která sem připne virtuální obchody – Windows Store a Music.

A aby toho nebylo málo a ovládání nebylo příliš zmatené, bude možné používat hlavní panel i přes Metro včetně běžících celoobrazovkových aplikací. Bude stačit přesunout myš ke spodnímu okraji nebo stisknout kombinaci kláves Win + T.

multiple-modern-ie-windows.png
Po najetí ke spodnímu okraji obraovky se zobrazí hlavní panel (zdroj: mcakins.com)

Desktop na prvním místě

Kromě předchozích větších změn, které potěší nejednoho zapřisáhlého „sedmičkáře“, jsou již známé i některé drobnější úpravy. I ty jsou však příjemné:

  • Windows 8.1 přinesly možnost vypnout zobrazování Metra po nastartování počítače. Po této aktualizaci bude tato možnost na nedotykových strojích nastavena jako výchozí.
  • Bude možné zvětšovat písmo a ovládací prvky na nové hodnoty 250% a 500%.
  • Napříč systémem bude SkyDrive přejmenován na OneDrive a ikona se při jeho aktivaci objeví v oznamovací oblasti. Zde bude možné sledovat synchronizaci složek.
  • Výchozím prohlížečem pro obrázky už nebudou Fotky v Metru, ale starý dobrý prohlížeč obrázků na desktopu. Multimédia se stejně tak budou ve výchozím stavu přehrávat ve Windows Media Player.
Diskuze (264) Další článek: The Pirate Bay v minulosti zvažoval přesun na ambasádu KLDR

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,