Microsoft | Windows | Windows 8

Windows 8 mají 6 let. Byl to propadák, který přinesl dlaždice a moderní aplikace

Windows 8 dnes slaví 6 let od zahájení prodejů. Mnohými zatracovaný systém, který byl ale na poměry Microsoftu dosti revoluční a odvážný. Nikdy se ale co se týče podílu na trhu ani nepřiblížil Windows 7 a brzy byl nahrazen populárnějšími Desítkami.

Aktuálně používá podle Rankings.cz verze 8.1 jen 6,6 % českých uživatelů počítačů s Windows, u nás na Živě je to 6,1% čtenářů s Windows. Pro srovnání – Desítky mají 50 % a Sedmičky 34 %.

Osmičky byly revoluční hlavně ve svém rozhraní. Zrušily nabídku Start a nahradily ji obrazovkou s dlaždicemi a výraznými barevnými motivy, což se nelíbilo každému. Spolu s tím přišla i podpora živých dlaždic, které přímo zobrazovaly informace z aplikace.

Systém sázel na ovládání na tabletech, což ale příliš nepasovalo na klasické desktopové počítače, které převažovaly. Celý experiment tak byl odsouzen k zániku. Microsoft sice vydal vylepšenou verzi 8.1, ale ta už pošramocenou reputaci příliš nespravila. Od systému dal proto brzy ruce pryč a připravil nástupnické Windows 10.

Diskuze (95) Další článek: Další odhalení jak z béčkového filmu? Rusko a Čína prý odposlouchávají Trumpův iPhone

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,