Windows 8 má skoro stejné logo jako Windows 1

Windows 7 se prý inspiroval ve Windows 2 a 3 a Windows 8 zase ve Windows 1. Ten první v uživatelském rozhraní, ten druhý i v logu. Podívejte se a porovnejte 30 let vývoje.

Když se na trhu objevil Windows 7 s vylepšeným prostředím Aero a novým hlavním panelem, mnozí škarohlídové poukazovali na to, že se možná až příliš podobá koncepci, kterou tou dobou už nějaký pátek používal Apple ve svém desktopovém systému. Jakkoliv je dok z OS X liště z Windows 7 vzdálený na sto honů, je pravda, že v základních principech jde v podstatě o to samé.

Microsoft tehdy ovšem tyto domněnky rázně zadusal do země a naopak přispěchal s vysvětlením, že rozhodně nevykrádá svého úhlavního konkurenta, ale že se naopak inspiruje ve své vlastní minulosti – z dob na přelomu 80. a 90. let.

windows 2.png windows 7.png
Windows 2 a Windows 7 – právě zde se prý inspiroval hlavní panel. Kdo ví...

Netušíte, která bije? Tak se podívejte na dva obrázky výše. Vlevo je Windows 2 z roku 1987, vpravo pak všem známý Windows 7 z roku 2009. Oba mají jednu věc společnou – ikony seřazené v dolní části obrazovky. Vylepšete Windows 2 o trošku atraktivnější barvičky, prožeňte to celé přes grafický procesor a možná se s trochou nadsázky dostanete do současnosti.

Ukaž mi své logo a já ti řeknu, jaký jsi

Microsoft se nicméně v minulosti inspiruje i v jiných případech – třeba při výběru nového loga operačního systému.Toho si všiml i web Minimally Minimal, který vedle sebe postavil všechna produktová loga Windows za posledních bezmála třicet let.

loga windows.png
Bezmála 30 let loga systému Windows

Když se na tu řadu podíváte, můžete tam rozpoznat několik generací. Začnu v úspěšných devadesátých letech, které nastartovaly dnešní popularitu Windows. Loga Windows 3 až Windows 98 měly jednoduché barvy, ostré linky a roztřepený chvost. Vzpomeňte si ale, jak vypadalo jejich uživatelské rozhraní. Bylo stejně jednoduché, spartánské a bez zbytečných pentliček.

windows 95.png windows 95 logo.png
Spartánský Windows 95 a jeho spartánské 2D logo

Pak přišla generace Windows XP a jeho pastelkového designu Luna. A jak vypadá logo XPéček? Stejně Pavelkově a stejně plasticky – gumově. Každý prvek musel být nějak vystouplý a prostorový.

windows xp.png windows xp logo.png
Pastelkové prostředí Luna z WIndows XP a pastelkové logo

S příchodem desktopů založených na designu Aero se nicméně mění logo potřetí. Je stále pastelkově barevné, ale přichází o původní důraz na plastičnost. Už je to opravdu jen jednoduché čtyřbarevné okénko, které působí mnohem vzdušnějším dojmem. Tak by se ale přeci dalo popsat i Aero, Aero Glass a jeho další funkce.

Logo Windows 8 se vrací o 28 let zpět

To nejlepší si ale nechávám na závěr – je ten symbolický uzavírající se kruh. Když se podíváte na bleděmodré logo Windows 1 z roku 1985 a na jaře představené logo Windows 8 z roku 2018, mnozí budou jen nechápavě kroutit hlavou. Jde opravdu o úplně identickou grafiku – jediným kosmetickým rozdílem je snad jen zub času a oblejší tvary v prvním případě.

windows 1.png
Logo WIndows 1 (Wikipedie)

Jak jsem ale psal na začátku, rozhodně to není jen nějaká náhoda, ale protože logo přímo souvisí i s obsahem, je to signál toho, že se vlastně Windows 1 v lecčem podobá Windows 8. Ale v čem?

windows 8.png
Logo budoucího systému Wndows 8

V logu Windows 1 je překrásně zakódovaný základní princip tehdejšího uživatelského rozhraní. Tehdejší okna programů se totiž skládal vedle sebe, nemohla se ale překrývat, poněvadž na tuto technologii vlastnil patřičné patenty konkurenční Apple. Windows se to naučil až ve verzi 2 a kvůli tomu poté naplno propukly soudní tahanice obou firem, které ale nakonec dopadly ve prospěch firmy z Redmondu.

windows 1.png
WIndows 1 ještě neuměl překrývat okna – mohly být vedle sebe, nebo maximalizovaná. Modální dialog na obrázku je výjimkou.

Windows 8 samozřejmě umí překrývat okna programů, zároveň ale přichází se svým alternativním prostředím Metro, které prehistorický Windows 1 v mnohém připomíná. Plocha Metra je tvořena dlaždicemi aplikací organizovanými do mřížky podobně jako v roce 1985 a okna těchto programů se také nemohou překrývat. Buď jsou v podobě dlaždice, která může sloužit i jako jednoduchá miniaplikace, nebo žijí ve striktním celoobrazovkovém režimu.

metro 1.png metro 2.png
Ani Metro ve Windows 8 neumí překrývat okna. Žádná okna s ovládacími prvky tu vlastně ani nejsou, aplaikce se totiž spouštějí v celoobrazovkovém režimu a případně vedle sebe. Šachovnici Windows 1 připomíná plocha Metra se zástupci a miniaplikacemi organizovanými do mřížky.

Minulost tedy Microsoft nakonec opět dohnala, ten si to díky logu Windows 8 jasně uvědomuje a teď už bude záležet pouze na uživatelích, jestli se jim tento staronový přístup, který ostatně restaurovaly hlavně kapesní počítače a telefony, znovu zalíbí.

Diskuze (85) Další článek: Podívejte se, jak vypadá tablet Nexus 7 od Googlu uvnitř

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,