Windows 8: další várka novinek z připravovaného systému

Součástí Metra ve Windows je přehledné vyhledávání a kopírování souborů je daleko praktičtější. Kompletně nový je Správce úloh a dočkáme se i podpory velkých disků.
Kapitoly článku

Pokračujeme v odhalování Windows 8. V sobotním článku jsme shrnuli převážně už známé informace, zabývali jsme se metrem, ribbonem a dalšími novinkami. Tentokrát se podívejme na další vychytávky, které si na nás Microsoft přichystal a o kterých jsme na Živě.cz zatím moc nepsali.

 

Na šířku i na výšku

Metro bude schopno pracovat na displejích v horizontální i vertikální poloze. Nejnižší rozlišení, kde se vám Metro zobrazí, je 1024 × 768 bodů. Od rozlišení 1366 × 768 bodů bude navíc možné spouštět Metro s bočním panelem.

Přizpůsobeny danému zobrazení budou i aplikace, takže se zdá, že se není čeho obávat:

Windows 8/sirka_1_1754.Portrait-mode-with-different-aspect-rations_6A15836D.png
Aplikace Metra se přizpůsobují poměru stran displeje (zdroj: blogs.msdn.com)
Windows 8/sirka_2_7028.Landscape-mode-with-different-aspect-rations_30927376.png
 Poradí si také s horizontální polohou displeje, navíc s bočním panelem (zdroj: blogs.msdn.com)

Vyhledávání jako součást Metra

Vyhledávání v systému nepatří mezi nejčastější činnosti, ale když už se rozhodnete něco hledat, doba vyhledání by měla být co nejkratší. Stejně jako ve Vistách a 7 můžete vyhledávat přímo ve Startu, obdobné to bude v nových Windows 8, akorát se bude hledat v prostředí Metra.

Windows 8/hledani_1_5238.App-search-results_0CEE294C.png
 Hledání aplikací v novém Windows 8 nahradí nabídku Start (zdroj: blogs.msdn.com)

Když už budete v Metru, stačí začít psát na klávesnici a ihned se začnou vyhledávat aplikace, jak Metra, tak i klasické. Dejme si pár čísel z Windows 7, za jakým účelem lidé nejčastěji hledají:

  • 67 % – hledání programů
  • 22 % – hledání souborů
  • 9 % – hledání položky v ovládacích panelech
  • 2 % – hledání příkazů

Microsoft tuto statistiku zohlední i v Metru, takže nalezené výsledky v případě potřeby vypíše dle daného pořadí.

Windows 8/hledani_2_2570.Full-screen-settings-search-results_11843406.png
 Hledání nastavení nabídne činnosti, které lze provést jak z Metra, tak i ze standardních Ovládacích panelů (zdroj: blogs.msdn.com)
Windows 8/hledani_3_4130.Rich-tooltip_34F0B29E.png
 Hledání souborů umí filtrovat dle dokumentů, obrázů, videí a ostatních souborů (zdroj: blogs.msdn.com)

Těšte se na více monitorů

Další dobrou zprávou je vylepšená práce s více monitory. Dočkáme se rozdělení hlavního panelu, anebo Metra na jednom displeji a „klasických“ Windows na druhém displeji.

Sympatičtější kopírování

Vylepšení se dočkala i taková prachobyčejná věc, jako je kopírování souborů. Průběh kopírování můžete nejen přerušit, ale také dočasně pozastavit. A když se rozhodnete kopírovat data ze dvou různých míst do dalšího adresáře, kopírovací dialogy se spojí v jedno okno, což je o dost přehlednější. Navíc si můžete rozkliknout podrobnější údaje, kde vidíte graf s rychlostí kopírování a aktuálně přenášeným souborem.

Windows 8 pro ARM pouze s Metrem

Od začátku se mluví o tom, že Windows budou dostupná pro běžné procesory, tak i ARM. Na začátku prosince jsme ale informovali o tom, že Windows 8 pro architekturu ARM nakonec asi nebudou podporovat klasické desktopové aplikace pro architekturu x86.

Znamenalo by to existenci „dvou“ Windows, jeden běžný desktopový, a druhý pro ARM pouze s Metrem.
Systém poběží jak na klasickém počítači a notebooku, tak i na tabletech s ARM procesory.

Šetrnější k bateriím

U notebooků, tabletů a dalších zařízení, kde jde o baterie, je důležité šetřit výkonem. Každá spotřebovaná energie ubírá z drahocenného provozního času, který může chybět zrovna v době, kdy budete zařízení potřebovat.

Pokud jde o aplikace Metra, tak ty jsou při přepnutí do „běžných“ Windows standardně pozastaveny, z výkonu tedy nic neubírají. Microsoft se samozřejmě snaží vylepšit i správce napájení, kde chce lépe řídit výkon a tím pádem i spotřebu. Dalším důležitým krokem je snížení spotřeby při omezování výkonu vybraného hardwaru při jeho nečinnosti.

Windows 8/spravce_5_8422.Task-Manager-with-suspended-apps_3A7216E4.png
Aplikace z Metra jsou automaticky pozastaveny (zdroj: blogs.msdn.com)

Ještě zdaleka nekončíme, článek pokračuje v druhé kapitole.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,