Windows 8: co musíte vědět o novém systému

Nové prostředí Metro a ribbon jsou hojně diskutované novinky Windows 8. Microsoft se také vypořádal s aktualizacemi a možná se dočkáme zrcadlení disků a nového souborového systém.
Kapitoly článku

Společně se podívejme na nejdůležitější novinky z evolučních Windows 8. Spoustu věcí Microsoft stihl potvrdit, přesto se neustále vynořují spekulace, zdali systém bude to či ono umět. Už teď je jisté, že nás čeká hromada novinek a vylepšení, ať už ve vzhledu, tak i pod kapotou.

S trochou opatrnosti můžeme říct, že nezůstal kámen na kameni. Microsoft postupně přepracovává snad všechny části systému. Za některými detaily je vidět smysl pro detail a naslouchání uživatelům, jinde se Microsoft odvážil jít zcela vlastní cestou a reakce uživatelů nemusí být jen pozitivní.

Metro se kamarádí s prsty

Windows 8 budou přizpůsobena nejen pro standardní počítače, ale také pro tablety, kde nemáte k dispozici klávesnici a myš. Půjde proto pohodlně ovládat prsty pomocí dotykového displeje. Právě proto Microsoft navrhnul Metro, které bude takové „druhé já“ standardních Windows, nutno dodat, že oboje poběží po boku, jeden vedle druhého.

Po spuštění počítače vás uvítá úvodní obrazovka s velkou fotografií, datem, časem a počtem nových událostí – pošta a chat. Stránku odsunete nahoru, kde už na vás bude čekat přihlašovací obrazovka.

Po úspěšném přihlášení se zobrazí startovací obrazovka Metra. Dovolí spouštět jak přizpůsobenou verzi Internet Explorer, tak i další „Metro“ aplikace, například RSS čtečku, Twitter, počasí, kurzy, akci a podobné.

Windows 8/sup1_473952830.png
 Takhle údajně vypadá Metro v jednom z posledních sestavení Windows 8 build 8165 (zdroj: winunleaked.tk)

Šup do klasických Windows

Z Metra můžete spouštět i standardní „desktopové“ aplikace, tak jak jste doposud zvyklí. Když tak učiníte, obrazovka se přepne do „standardních“ Windows. Zpět se jednoduše vrátíte stisknutím tlačítka Start – což je velká změna oproti současné nabídce Start.

Standardní nabídka Start po dlouhých letech zmizela, místo ní je tu Metro, odkud budete spouště aplikace, vyhledávat, provádět hlavní nastavení a zkrátka všechny nejběžnější činnosti. Je proto pravděpodobné, že přepínání mezi Metrem a původními Windows bude častá záležitost, naštěstí to je dostatečně rychlé.

Metro tak není jen „nadstavba“ Windows, která se snaží zjednodušit používání. Otázkou bude, jak si na nové zacházení zvyknou uživatelé. Všechny aplikace Metra jsou navrhnuty pro používání na dotykových zařízeních, alespoň ty od Microsoftu.

Metro aplikace můžete naprogramovat pomocí HTML5, JavaScriptu a CSS. V případě sofistikovanějších aplikací programátoři asi raději sáhnou po XAMLu s C/C++, C# nebo Microsoft Visual Basic. Aplikace bude možné stahovat z Windows Store, kde se po schválení začnou zobrazovat.

Nastavení PC místo ovládacích panelů?

Windows 8 nabídnou důležitá nastavení v novém kabátě, přímo v prostředí Metra. Dlouhou dobu byl vidět na jedné dlaždici Metra „Control Panel“ (Ovládací panely), který ale možná nahradí „PC settings“ (Nastavení počítače).

Microsoft možná nechce, aby tyto dva názvy byly zaměňovány, anebo se snaží použít přirozenější názvosloví. Spekuluje se, že by mohlo kompletně nahradit ovládací panely, anebo aspoň přinést více možností, přístupných přímo z Metra.

Už dříve jsme tam našli možnosti personalizace, přizpůsobení pozadí, sdílení, správy Wi-Fi a také nastavení notifikací jednotlivých aplikací, čímž aplikacím povolíme, aby upozorňovaly na nové události.

Windows 8/nastavenipc_8165.png
Takhle údajně vypadá Metro v jednom z posledních sestavení Windows 8 build 8165 (zdroj: winunleaked.tk)

Gesto pro zavření Metro aplikací

Novinkou, o které se spekuluje, je zavírání aplikací pomocí gesta. Jak můžete vidět na následujícím videu, Metro aplikaci stačí prstem uchopit v horní části a poté ji stáhnout k dolnímu okraji obrazovky. Okno se při přesunu zmenší a aplikace zavře.

Průhledný Charm Bar

Po najetí myší na pravou stranu obrazovky se zobrazí nástrojové menu „Charm Bar“. I to je terčem diskuzí, zdali vypadá tak či onak. Dříve bylo s černým pozadím, podle jistého obrázku tomu možná tak nakonec nebude.

Windows 8/pruhledny_1_195351i26jesbggjt18g0i.jpg
 Původní podoba Charm Baru (zdroj: neowin.net)

Nově by mohlo být s průhledným pozadím:

Windows 8/pruhledny_2_D3T1o.png
A takhle údajně vypadá v jednom z posledních sestavení (zdroj: neowin.net)

Menší spotřeba paměti než Windows 7

Není tím myšlena ta lidská, ale operační (RAM). Ať už si do počítače koupíte 2, 4 nebo 8 GB operační paměti, systém ji obvykle vždycky dokáže rozumně obsadit. Pozitivní na Windows 8 je, že bude opět o něco šetrnější k systémovým zdrojům. 

Tak jen pro srovnání, Steven Sinofsky na předváděčce Windows 8 uvedl, že Windows 7 SP1 po spuštění potřebují 404 MB pro 32 procesů. Osmičkám bude stačit „jen“ 281 MB pro 29 procesů, tedy cca o třetinu méně.

Ribbonový průzkumník

Po dlouhém očekávání přijde také nový průzkumník. Horní část okna bude doplněna o ribbonové menu, které patrně znáte z posledních verzí kancelářského balíku Microsoft Office. Někteří uživatelé na tuto tehdejší novinku nadávali, přesto Microsoft odolával a nasazení vysvětloval rozumně – zobrazuje se hlavně to, co potřebujete vidět.

Ovládací prvky jsou sice logicky seskupeny, jde ale o to, aby byly potřebné věci u sebe a práce s nimi byla pohodlnější. Svého času se spekulovalo o nasazení ribbonu už ve Windows 7, ale určitě se ho dočkáme až v nadcházející verzi.

Microsoft navíc zredukoval dolní lištu v průzkumníku, takže se do okna vleze více souborů. Potvrzeno také bylo procházení ISO souborů, bez nutnosti instalace externí aplikace.

Zdá se vám toho málo? Ještě je tu druhá kapitola.

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,