Microsoft | Windows 10 | Windows 7

Windows 7 jsou podle NetMarketShare stále nejrozšířenějším systémem. Do konce roku by se to už mělo změnit

Windows 10 nezadržitelně blíží k okamžiku, kdy se stanou nejpoužívanějším operačním systémem. Podle nejnovějších údajů, které vydala analytická společnost NetMarketShare, chybí k překonání dosud vedoucích Windows 7 opravdu už jen malý krůček.

Podívejme se na konkrétní čísla. Zastoupení Windows 7 setrvale klesá – z říjnových 39,35 % spadlo o 0,46 % na 38,89 %. Proti tomu podíl Windows 10 v dlouhodobém měřítku roste, byť v uplynulém měsíci poklesl o 0,14 % na 38,14 %.

Rozdíl mezi oběma verzemi je tedy 0,75 %, což by teoreticky mohly Windows 10 zvládnout překonat již v průběhu prosince. Svou roli mohou sehrát i blížící se Vánoce, kdy se pod stromečky jistě objeví mnoho nových počítačů a notebooků právě s „desítkami“.

Podíl verzí Windows dle NetMarketShare
Podíl verzí Windows dle NetMarketShare

Pro úplnost dodejme, že Windows 8.x klesly během listopadu o 0,29 % na 5,52 %, svou pozici naopak mírně posílily Windows XP, které aktuálně běží na 4,23 % počítačů. Mac OS X 10.13 v současnosti najdeme na 3,20 % strojů.

Každopádně je zřejmé, že odchod Windows 7 do pomyslného důchodu nebude tak hladký, jak by si Microsoft možná přál. Podpora této devět let staré verze systému končí 14. ledna 2020 a redmondský gigant se snaží přesvědčit uživatele i firmy k přechodu na Windows 10. Více než třetinové zastoupení na trhu rok před ukončením však nepůsobí dojmem, že by se tento záměr dařilo realizovat.

Musíme však zohlednit fakt, že NetMarketShare není zdaleka jedinou metrikou a třeba konkurenční Statcounter připisuje Windows 10 již bezmála 53% mezi verzemi Windows (pro zajímavost - mezi čtenáři Živě.cz je to podle Google Analytics dokonce 62 %). NetMarketShare však více zohledňuje samotné uživatele, Statcounter měří na základě zobrazených stránek.

Mohlo by vás zajímat: Windows 7 končí podpora.

Diskuze (54) Další článek: Hledáte herní notebook do 30 000 Kč? V Computeru jsme jich otestovali hned šest!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,