Operační systémy | Statistika

Windows 7 je na Steamu opět nejpopulárnější. V Číně totiž desítky nikdo nechce

Pohled na říjnové statistiky Steamu je jiný, než bychom mohli ještě minulý měsíc čekat. V případě hardwaru se nic nemění na dlouhodobých trendech – posiluje Nvidia mezi grafikami a Intel v kategorii procesorů. Jenže mezi operačními systémy se na Steamu odehrála velká bouře: na první místo se vyšvihl zpět Windows 7.

Aktuální žebříček si můžete prohlédnout na obrázku nad článkem. Zarážející je především obrovský nárůst podílu Windows 7 a ztráta osmnácti procentních bodů v případě Windows 10. Zatímco v září tedy byly nejpoužívanějším systémem desítky a o čtyři procenta na druhém místě sedmičky, nyní se situace otočila a Windows 7 nabral pořádný náskok.

Proč?

S vysvětlením přispěchal Sergey Galyonkin, který na Twitteru provozuje statistiky Steam Spy. Každý týden skenuje miliony účtů, z nichž potom vytváří analýzy podrobnější než v případě statistik samotného Steamu.

Podle něj je hlavním důvodem obrovský nárůst hráčů z Číny, kteří si oblíbili titul PlayerUnknown's Battlegrounds. Jejich počet od srpna stoupl z jednoho milionu na šestinásobek. A vzhledem k tomu, že v Číně má Windows 10 minimální zastoupení, pak známe i důvod velkých změn v žebříčku nejpoužívanějších systémů na Steamu.

Jedním z důvodů, proč Číňané stále zůstávají u Windows 7, může být i speciální edice desítek, kterou Microsoft pro Čínu vydal. Ta je oproštěna od některých tradičních služeb, které jsou nahrazeny alternativami splňující velmi přísné požadavky čínské vlády.

Diskuze (42) Další článek: Český vývojář stvořil webový Photoshop. Jmenuje se Photopea a umí skoro všechno

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,