Edge | Aktualizace | Windows 7

Windows 7 dostávají nečekanou aktualizaci, přidá do systému nový prohlížeč Edge

Oficiální podpora Windows 7 byla ukončena 14. ledna tohoto roku. V praxi to znamená, že tento operační systém už nebude dostávat žádné aktualizace, a to ani bezpečnostní. Server NeoWin však přišel s překvapivou informací: „Sedmičky“ dostávají aktualizaci KB4567409, která instaluje nový webový prohlížeč Edge.

Když Microsoft poprvé oznámil všeobecnou dostupnost svého prohlížeče Edge, postaveného na jádře Chromium, uvedl, že ho uživatelé Windows 7 a Windows 8.1 budou muset instalovat ručně. Nakonec je to ale dle oficiálních stránek jinak – na zmíněné systémy bude instalován automaticky přes Windows Update.

Automatická instalace nového Edge

Aktualizace je určena pro operační systémy Windows 7 s nainstalovaným Service Packem 1 a Windows 8.1 ve verzích Home, Professional, Ultimate, Starter a Core. Dle oficiálního popisku přináší tento update následující:

  • Nový Microsoft Edge bude připnut na hlavní panel a přidá zástupce na plochu. Pokud aktuální verze Microsoft Edge obsahuje zkratku, bude tato nahrazena.
  • Nový Microsoft Edge nenahradí Internet Explorer.
  • Tato aktualizace nezmění váš výchozí prohlížeč.

V případě Windows 7 je nezbytnou podmínkou k instalaci nového Edge přítomnost dvou záplat z loňského roku: KB4474419, opravující podporu podepisování kódu SHA-2, a KB4490628, která řeší problém v servisním zásobníku při instalaci aktualizace, jež byla podepsána pomocí algoritmu hash SHA-2.

Microsoft nahání uživatele

Uvolnění aktualizace pro oficiálně nepodporovaný systém je poměrně velkým překvapením. Záplaty měli v této době dostávat jen podnikoví uživatelé, kteří si zaplatili (ne právě levnou) rozšířenou podporu. NeoWin konstatuje, že to vypadá, „že Microsoft je ochoten získávat uživatele Edge, kdekoli to půjde.“

Webový prohlížeč Edge má výchozím stavu nastavenou automatickou aktualizaci. Ta by měla fungovat zcela nezávisle na službě Windows Update. Microsoft dodává, že aktualizaci je možné v případě nezájmu odinstalovat.

Diskuze (42) Další článek: Google opět překresluje emoji. Android 11 nabídne novou sadu a k tomu i muže ve svatebních šatech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,