Windows 2000 Service Pack 3 na spadnutí

Do několika týdnů, možná i dní by měl být vypuštěn Windows 2000 Service Pack 3. Zatím jsou dispozici neoficiální verze release candidate.
V krátké době by měl být zveřejněn třetí Service Pack pro Windows 2000. V současné době probíhají závěrečné testy a produkt se připravuje k distribuci. Microsoft k uvedení balíčku nenutí žádný veřejně stanovený termín, když se tedy objeví na poslední chvíli nějaký problém, prostě se vydání ještě o něco posune.

Service Pack 3 bude opět větším balíkem. Měl by být v kompletní podobě velký zhruba 151 MB, i když bude stejně jako v minulosti existovat expresní instalace, která z Internetu stáhne jen záplaty na nainstalované moduly. Pochopitelně to ale není nic proti chystanému SP1 pro Windows XP, který bude mít velikost okolo 600 MB. U SP1 pro Windows XP se ale bude jednat nejen o záplaty chyb, ale i výrazné změny v šíři a podobě nabízených funkcí.

Třetí Service Pack bude obsahovat tradičně souhrn všech zveřejněných záplat plus také několik doposud nedostupných. Zatím nezveřejněné opravy se ale vždy týkají drobnějších nedostatků, které nemohou ohrozit fungující Windows 2000.

Zajímavější ovšem bude pozorovat, co se stane příští rok v březnu. Jak asi víte, u Microsoftu mají jednotlivé operační systémy časově omezenou bezplatnou podporu. No a právě k poslednímu březnu 2003 má skončit bezplatná podpora pro Windows 2000 a Windows ME. Vzhledem k tomu, že Windows .NET server, který by měl nahradit Windows 2000, bude na trhu v té době jen krátce, hrozí výpadek v dostupnosti bezplatné podpory pro serverové systémy, což se může v případě nějaké bezpečnostní chyby krutě vymstít. Tento časový plán je sice určen pro desktopové systémy, Microsoft ale zatím desktop i server spojoval do jedné skupiny. Nicméně časový plán není definitivní a Microsoft jej může změnit.

Možná jste si ale nevšimli, že podle tohoto časového plánu k letošnímu poslednímu červnu skončila podpora Windows 98/98 SE a Windows NT 4.0. Pro tyto systémy již tedy nečekejte žádné bezplatné řešení případných problémů formou záplat.

V rámci Service Packu 3 nejsou zatím oznámeny výrazné změny ve funkčnosti systému, mělo by se tedy jednat především o bezpečnostní balík. Již dnes lze ale říci, že bude i Service Pack 4, nové hotfixy mají již označení pro SP4. V současné době se na Internetu neoficiálně pohybuje několik Release Candidate verzí určených pro anglická Windows 2000. (první, druhý či třetí zdroj). Pochopitelně jejich instalaci vřele nedoporučujeme, protože vám mohou způsobit více škody než užitku. Český Service Pack 3 bude, ale tradičně se zpožděním proti anglické verzi.

Diskuze (17) Další článek: Intelu se nedaří a bude propouštět

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,