Windows 2000 mají zabudovaný editor písem

Když potřebujete upravit nějaký znak, nebo doplnit logo do některého písma, můžete využít zabudovaný editor písem.
Když potřebujete upravit nějaký znak, nebo doplnit logo do některého písma, můžete využít zabudovaný editor písem. Stačí spustit program eudcedit, který není v nabídce Start, ale spustit jde. Jedná se o jednoduchý editor bez nějakého bohatého nastavování vlastností písem; umí se propojit s existujícím písmem, překopírovat vybrané znaky a ty pak upravovat nebo vytvářet nové.

Upravené znaky nejsou zapisovány přímo do souboru s upravovaným písmem, ale do samostatných souborů s příponami TTE a EUF, v rámci Windows je potom toto písmo přístupné pod názvem <jméno linkovaného písma> (private characters), tedy například Arial (private characters). Znaky editujete v bitmapovém režimu a program si je automaticky převádí na vektorovou aproximaci, která bude použita při zobrazování. Hodí se to tedy na jednodušší úpravy znaků, tvorbu drobných piktogramů a značek i jednoduchých log. Potěšující je, že není třeba na jednoduché úkony pořizovat drahý systém, vystačíte s tímto drobným.

Jen na okraj uvedu, že když jsem tento program testoval, jednou po jeho ukončení mi Windows 2000 (Professional finální verze) zatuhla tak účinně, že jediné, na co reagovala, byl tvrdý reset. V naší vnitrofiremní soutěži jsem tedy vyhrál lízátko, nevím ale, čím to bylo přesně způsobeno.

Diskuze (8) Další článek: Rambus zatím nepříliš úspěšný

Témata článku: , , , , , , , , ,