Dell | Windows 11 | Hewlett Packard (HP)

Windows 11 udělaly z některých notebooků Dell a HP nefunkční cihly. Upgrade raději odložte

V úterý 5. října Microsoft oficiálně vypustil novou verzi svého operačního systému Windows 11. Je dostupná formou aktualizace, ale lze ji také stáhnout a nainstalovat ze souboru ISO. Web Windows Report však hned následující den vydal varovný článek, ve kterém důrazně doporučuje neupgradovat na systém Windows 11 na noteboocích Dell nebo HP s tím, že může dojít k poškození zařízení.

„Při upgradu na systém Windows 11 buďte opravdu opatrní, zejména pokud jej provádíte na zařízeních Dell nebo HP,“ uvádí hned v úvodu a následně upřesňuje, že při aktualizaci může dojít k úplnému zablokování („bricknutí“) zařízení. V některých případech pomohlo přehrání BIOSu, což však není operace, kterou zvládnou laičtí uživatelé.

Upgrade se špatným koncem

Jeden z postižených uživatelů například uvádí, že poté, co jeho notebook přestal fungovat, měl podezření na závadu pevného disku. Nakonec mu ale v servisu vyměnili čip BIOSu. „Veškeré nadšení z přechodu na nový operační systém se rázem může změnit v naprostou noční můru,“ varuje Windows Report.

První zprávy o problémech při upgradu z Windows 10 na nejnovější Windows 11 se začaly objevovat na sociálních sítích doslova jen pár hodin po vydání aktualizace. Nejčastěji je hlásili majitelé notebooků Dell a HP, nicméně je možné, že se týkají i zařízení dalších značek.

Například na diskuzním webu Reddit se objevila zpráva: „Uživatelé zařízení HP a DELL – zatím nepřecházejte na systém Windows 11. Mohlo by dojít k narušení systému BIOS, a nakonec by se vám mohl bricknout počítač.“

Místo notebooku nefunkční cihla

Stručně řečeno: někteří uživatelé, kteří si koupili nová zařízení kompatibilní se systémem Windows 11, obdrželi mezi prvními bezplatnou aktualizaci operačního systému. Když se pokusili nový systém do svých notebooků dostat, čekalo je nepříjemné překvapení, spočívající v tom, že zařízení prostě přestalo fungovat.

Potvrzuje to například majitel notebooku HP Laptop 15-dw1083wm, který napsal: „Použil jsem průvodce instalací, který fungoval bez problémů. Zkontroloval jsem aktualizace systému Windows – bylo jich několik. Jedna z aktualizací se týkala systému BIOS. Počítač se restartoval a připravil se na flashování nového BIOSu, ale už se znovu nespustil. Jen několik měsíců starý počítač se teď nechce zapnout.“

Jakmile získáme nové informace o tomto nesporně citlivém problému, budeme vás informovat. Do té doby se snažte být při tomto významném kroku opatrní a přijměte veškerá nezbytná opatření – například zálohujte před aktualizací veškerá data a mějte připraven záložní plán pro situaci, kdy by se upgrade nezdařil.

Diskuze (61) Další článek: Návrh PCI Express 6.0 je hotový. Grafické karty a SSD se zase připojí dvakrát rychleji

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,