Hardware | Microsoft | Windows 11

Windows 11 tady nemají co dělat. Microsoft zobrazí varování na ploše nepodporovaného počítače

Microsoft experimentuje se dvěma novými metodami, jak upozornit uživatele systému Windows 11, že ho nainstalovali na nepodporovaný hardware. V nejnovějších testovacích sestaveních se na tapetě plochy objevil vodoznak a podobné varování se vyskytuje i na úvodní stránce aplikace Nastavení.

Pokud je testovací sestavení spuštěno na nepodporovaném hardwaru, vodoznak na ploše uvádí „systémové požadavky nejsou splněny“. Objevuje se vedle čísla sestavení, které se zobrazuje pouze u zkušebních nebo předběžných verzí systému Windows. Je podobný poloprůhlednému vodoznaku, jež se zobrazuje, pokud operační systém není aktivován.

Windows 11 na nepodporovaném hardwaru

Upozornění na nepodporovaný hardware se objevila v nejnovějším sestavení uvolněném v rámci programu Windows Insider v kanálu Dev. Poněkud paradoxní je skutečnost, že Microsoft se o této změně vůbec nezmínil v příspěvku na blogu k sestavení Windows 11 22557.

Minimální hardwarové požadavky Windows 11 byly po uvedení vnímány jako kontroverzní, zejména proto, že operační systém oficiálně podporuje pouze procesory Intel 8. generace Coffee Lake nebo Zen+ a Zen 2 a vyšší. Microsoft později vysvětlil, že při běhu na starších procesorech docházelo k pádům systému mnohem častěji, což by znamenalo, že zážitek z používání nebude optimální.

Varování na nepodporvaný hardware Varování na nepodporovaný hardware

To teoreticky znamenalo vyřazení milionů počítačů, nicméně existuje relativně snadný způsob, jak toto omezení obejít a Windows 11 na takové stroje nainstalovat. K instalaci lze použít nástroj pro tvorbu médií Media Creation Tool, nástroj Upgrade Assistant nebo stáhnout soubor ISO. To samozřejmě obnáší riziko, že na nepodporovaném hardwaru bude systém nestabilní nebo nespolehlivý.

Bude se varování zobrazovat všem?

Nyní se všem, kteří toto řešení použili, mohou začít po budoucích aktualizacích systému zobrazovat upozornění. Microsoft v minulosti používal podobná varování u neaktivovaných verzí systému Windows. Kromě toho také omezoval možnosti úprav funkcí, jako je tmavý režim, nastavení personalizace a motivů, dokud nebyl systém aktivován.

Upozornění na nepodporvaný hardware v aplikaci Nastavení Upozornění na nepodporovaný hardware v aplikaci Nastavení

Microsoft nedávno při jiné příležitosti prozradil, že bude testovat nová vylepšení systému Windows 11, která se nemusejí dostat do finální verze. Přesto jsou tato nová varování známkou, že firma chce upravit zobrazení upozornění na nepodporovaný hardware.

Prozatím se varování zobrazuje pouze uživatelům zapojeným do programu Insider, kteří používají Windows 11 na nepodporovaném hardwaru. Není známo, kdy a zda vůbec se dostane k široké veřejnosti. Vzhledem k tomu, že jde o relativně malou změnu, by mohla být zavedena prostou kumulativní aktualizací, ale může také přijít až s další funkční aktualizací, která se očekává později v tomto roce.

Diskuze (68) Další článek: Google postupně likviduje Hangouts. Chat ve firmách od března zaujme dominantní pozici

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,