Microsoft | Windows 10X

Windows 10X budou hotové v prosinci. Zatím ale bez podpory Win32 aplikací

Windows 10X jsou nový systém, který měl být původně určený primárně pro zařízení s duálním displejem. Z toho ale sešlo a nyní zamíří na standardní notebooky. Mění se i zaměření systému – konkurovat má přímo Chrome OS a ztratí tak podporu klasických aplikací.

Microsoft se již poměrně dlouho snaží přijít se systémem, který nebude zatížený svou vlastní historií, jako je tomu u Windows. Ty totiž obsahují velké množství součástí, které jsou držené z důvodu kompatibility a vůbec nekorespondují s tím, jak vypadají (a chovají se) novější části systému. I z toho důvodu je vše těžkopádnější na zařízeních s nižším výkonem a byť se situace lepší, nejsou Windows ani skvělé na dotykových strojích.

2019 10 02 (17 08 01).jpg2019 10 02 (17 07 51).jpg 
Windows 10X měly původně sloužit hlavně pro dvoudisplejová zařízení

Nové Windows 10X to mají změnit – využívají z klasických Desítek jádro, nad ním je ale postavené nové rozhraní oproštěné od přebytečných částí, které nejsou třeba. K tomu vše mělo být uzpůsobené právě pro stroje se dvěma displeji, třeba jako Surface Neo. Ten byl ale odložen až na rok 2022 a tak došlo k přeorientování 10X i na standardní počítače. Přesto ale měla zůstat podpora klasických Win32 aplikací.

Sázka na web a moderní aplikace

To se ale, dle informací Windows Latest, mění a Microsoft přímo zamíří proti Chrome OS. Do systému totiž nainstalujete pouze moderní UWP aplikace (kterých je minimum) a PWA, kde se de facto jedná o „pouhé“ webové stránky. Firma se tak oklikou vrací zpět do dob, kdy vydávala Windows RT společně s prvním tabletem Surface. Jak se ale ukázalo, v té době to byla slepá ulička.

3087b169-85c5-42ea-a6ca-6087e0be9d2f72b37338-b274-42fc-a59c-5499ffeae31b 
I v emulátoru pro vývojáře se počítalo s podporou dvou displejů

Chce zaujmout ty, kteří chtějí jednoduché a rychlé zařízení hlavně na internet, což může fungovat, pokud přinesou i něco dalšího navíc. Již zmíněný Chrome OS má třeba nativní podporu aplikací z Androidu, zde se ale nic takového neplánuje. Tady může zapůsobit případná nízká cenovka zařízení a rychlost systému. Microsoft chce navíc aspoň podnikům umožnit případné potřebné aplikace streamovat přes internet, aby byly dostupné alespoň takto.

Další velkou změnou je i dostupnost. Původně mělo být možné nainstalovat systém i na starší zařízení, nově si ale zřejmě budete muset pro jeho získání koupit nový stroj. RTM verze (tedy ta, kterou Microsoft poskytuje výrobcům pro nainstalování do počítačů) má přitom vyjít už v prosinci a finální vydání systému se plánuje na jaro 2021. Času již tak není příliš a za poslední měsíce se toho ohledně vývoje Windows 10X událo mnoho, včetně několika otoček o 180 stupňů.

Původní směr ale Microsoft nezahodil zcela – v roce 2022 by měla přijít vylepšená verze systému s podporou Win32 aplikací společně s uvedením Surface Neo. Po zkušenostech z letoška je ale datum nutné brát spíše jako přibližný výhled od budoucna, nežli pevně stanovené datum.

Diskuze (20) Další článek: V Evropě se chystá stavba superpočítače LUMI s výkonem 552 PFLOPS. Dostane procesory od AMD

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,