Windows 10 | Windows Insider | Fluent Design

Windows 10 získávají nový Start a lépe integrovaný Edge. Prozatím v betaverzi

Microsoft konečně vydává dlouho očekávanou aktualizaci Windows 10, která přináší novou nabídku Start. Zároveň je zde i spousta dalších novinek. většiny bychom se měli dočkat v rámci systému na podzim.

Hlavní novinkou, kterou Microsoft propaguje poslední měsíce, je nová nabídka Start. Ve finále se nejedná o až tak razantní změnu, dočká se ale lepšího sladění se systémem. Nově tak dlaždice nesou barvu tématu či podkresu, který si zvolíte. Díky tomu nejsou jednotlivé položky tak výrazné a v seznamu nainstalovaných aplikací například dlaždice zmizely zcela.

153ec9c8-2805-4703-bb5f-cce00e7965d0306bf5b5-982b-4fa9-9f5e-2de19e08f01c 
Srovnání aktuální a nové nabídky Start.

Změny se dočká ale i samotný systém – nově se v přehledu spuštěných programů pod zkratkou Alt + Tab začnou zobrazovat jednotlivé záložky z prohlížeče Edge. Pokud jej tedy používáte, můžete poměrně snadno přeskakovat mezi stránkami napříč všemi okny. Pokud by vás ale podobné chování otravovalo, je možné jej vypnout či omezit jen na poslední 3, nebo 5 stránek. Tato novinka je prozatím dostupná pouze části Insiderů, kteří využívají Canary či Dev verzi Edge.

image.png 
Spodní panel se přizpůsobí vašim službám.

Při nové instalaci či vytvoření účtu nově Windows umí přizpůsobit připnuté položky na spodním panelu. Jedná se sice o drobnost, ale potěší a je až s podivem, že se do systému dostává až nyní. Pokud máte tedy účet spárovaný s telefonem, budete mít připnutou aplikaci Váš telefon či Xbox, pokud máte herní počítač a účet Xbox Live. Microsoft zde ale ujišťuje, že nebude zasahovat do uživatelského nastavení již existujících profilů.

Méně Ovládacích panelů a grafy v kalkulačce

Mezi další drobná vylepšení patří přidání možnosti zavření notifikace – nově je zde křížek namísto šipky, který upozornění jen skryje do bočního panelu s upozorněními. Microsoft také neustále pracuje na odstranění Ovládacích panelů a byť má stále spoustu práce před sebou, nově migroval informace o systému – odkazy vás tak nově zavedou do moderního nastavení.

image.png 
Grafy v kalkulačce míří mezi veřejnost.

Jednou z posledních novinek je i aktualizace kalkulačky – grafy se naučila kreslit již v lednu, nově se ale funkce dočkají všichni uživatelé, ne jen betatesteři. Zbývající funkce jsou ale limitovány na nejnovější sestavení s číslem 20161, které je dostupné v rámci vývojářského kanálu programu Windows Insider. V rámci běžného systému by se měla většina objevit letos na podzim.

Podívejte se na nové menu Start ve Windows:

Diskuze (15) Další článek: Automobilka Nikola Motors začala přijímat rezervace na svůj pick-up Badger

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,