Android | Windows 10 | Mobilní telefon | Statistiky | Tržní podíl

Windows 10 už jsou na 700 milionech počítačů, ale není to jen labutí píseň?

  • Windows 10 překonaly hranici 700 milionů instalací
  • To je úctyhodné číslo a miliarda se blíží
  • Analýzy ale i tak ukazují proměnu, jak používáme počítače a mobily

Letos v červenci uplynuly tři roky od chvíle, kdy Microsoft představil svoje Windows 10 a oznámil, že Desítky budou poslední, neboť je bude nadále už jen průběžně aktualizovat.

Díky tomu dvakrát do roka dostáváme jarní a podzimní update, avšak za cenu toho, že přinášejí sice častěji, ale zase drobnější kosmetické změny, takže jakási přelomová proměna Windows, jak jsme na ni byli kdysi zvyklí, se projeví až při pohledu zpět po několika dlouhých letech.

Windows 10 a miliarda počítačů

A ještě jednu metu si tehdy Microsoft stanovil. Toužil dostat Windows 10 na miliardu zařízení. Do konce července 2015 obsadil 14 milionů mašin a koncem září to bylo 100 milionů instalací, jenže pak už začal růst pochopitelně zpomalovat, protože tou dobou si Desítky nainstalovali prakticky všichni nedočkaví zájemci, kteří využili bezplatného přechodu ze starších verzí Windows, a Microsoftu tak nezbylo nic jiného, než čekat, až se k přechodu rozhoupou i podniky a ostatní si prostě postupně koupí nové počítače a Desítky získají v rámci přirozené obměny.

Uplynul rok a Microsoft přiznal, že sice v magickou miliardu stále věří, ale bude to trvat opravdu mnohem déle.

700 milionů instalací

Minulý týden představitelé Microsoftu na konferenci Ignite a spíše jen tak mimoděk oznámili překonání další mety. Miliarda to tedy ještě není, ale 700 milionů instalací je také hezké číslo! Černé na bílém by se mělo snad brzy objevit na oficiálním webu Microsoft by the Numbers, na kterém aktuálně namísto zajímavých čísel najdete jen vysokozdvižný vozík s krabicí.

9877b62b-5d3c-465f-871f-fe5aba787949
Microsoft právě počítá, jak je veliký. Děkujeme za pochopení.

700 milionů je sice opravdu hodně, pojďme si to číslo ale zasadit do nějakého kontextu. Jako vždy nám pomohou analytické služby a odhady tržních podílů nejrůznějších operačních systémů na základě surfařů, kteří používají některý z evidovaných operačních systémů.

Jistě, ne každý na svém počítači surfuje, a pokud už, nemusí navštívit web s měřícím kódem konkrétní analytické služby, ale jde čistě o statistiku a vzorky, které jsou už u těch největších analytických služeb snad dostatečně průkazné, aby korelovaly s realitou.

Desítky vs. Sedmičky

Pokud se Windows 10 dočkaly 700 milionů instalací, už by konečně měla skončit nadvláda doposud nejpopulárnějšího desktopového operačního systému – Windows 7.

Takže jak je tomu v České republice? Odpověď by mohl podat web Rankings.cz, který patří polskému Gemiusu, jehož měřící kód najdete prakticky na všech českých velkých zpravodajských webech, čili data by snad mohla být dostatečně reprezentativní.

0c89fc69-cc0f-42d6-b0ab-9b2734587917
Windows 10 v Česku vládnou desktopům. Tedy alespoň na počítačích, jejichž majitelé navštěvují velké české weby a stali se součástí této analýzy.

Nadvláda Desítek je z grafu docela patrná a stejně tak trend. Rankings.cz sice podíly měří na základě počtu zobrazených stránek a nikoliv unikátních návštěvníků, čili by s tržními podíly mohlo zamíchat třeba to, kdyby majitelé počítačů s Windows 10 surfovali 10× aktivněji než ti, co mají Windows 7, ale ve skutečnosti tomu tak asi nebude. Ty vzorky jsou natolik obrovské, aby se podobné anomálie neprojevily.

Stejný trend potvrzují i globální čísla analytické služby StatCounter, podle které došlo k výměně stráží na desktopech zhruba v prosinci loňského roku, tedy o pár měsíců později než v Česku. Dává to smysl. Česko je přes všechny neduhy bohatá země a nový laptop s Windows 10 si zde koupí více zákazníků než třeba v Ugandě.

a65d6735-de94-478f-9a7f-6220492b3901
Podle StatCounteru pokořily Desítky svého předchůdce na sklonku loňského roku

Nicméně také StatCounter měří hlavně na základě zobrazených stránek (počtu načtení jeho měřícího skriptu), a tak by to chtělo ještě analýzu, která bude přísnější a bude více pracovat s reálnými uživateli/počítači.

A přesně to slibuje neméně známý web NetMarketShare, podle jehož odhadu Windows 7 skutečně ještě vládnou desktopům, ačkoliv rozdíl je malý a během zimy nebo jara se i zde Windows 10 nejspíše nadobro stanou tržní jedničkou.

6ac8fe4d-8eca-449a-aff8-461d61a618a9
MetMarketShare je jedním z mála, který přisuzuje prvenství stále Windows 7

Windows vs. mobil, aneb všechno je naopak

Windows 10 sice překonaly metu 700 milionů instalací a společně s Windows 7 naprosto neotřesitelně vládnou desktopům, avšak tato čísla vypadají úplně jinak, když srovnáme celý desktop s mobilem.

Roste počet těch, pro které je počítač, a to i laptop, ta velká mašina na stole, kterou zapínají jen občas, Facebook a Živě.cz si totiž mnohem rychleji přečtou na svém telefonu, čemuž dopomáhá i stále větší úhlopříčka displeje mobilu.

Když se tedy znovu podíváme na Rankings.cz, nicméně tentokrát na všechny platformy od mobilu po velký počítač, najednou to vypadá trošku jinak. Všechny Windows dohromady sice stále vládnou, ale trend je nemilosrdný – zdola útočí Android, na kterém v Česku měsíc od měsíce surfujeme aktivněji a aktivněji.

1083bf11-980d-4088-a628-a52ab8e43c6c
Surfaři v Česku na všech platformách, aneb nemilosrdný trend pro Windows

Vzhledem k metodice Rankings.cz to tedy automaticky neznamená, že telefonů s Androidem přibývá a naopak počítače s Windows vyhazujeme kamsi na skládku, ale že jsme na Androidu stále aktivnější. Že se z něj už brzy stane hlavní prohlížeč webu. A vzhledem k tomu, že webový prohlížeč je dnes na běžném počítači zdaleka nejdůležitější program, mohl by to být problém.

Menší aktivita PC = menší potřeba kupovat nové PC

Jinými slovy, bude přibývat těch, kteří budou velký počítač spouštět stále méně častěji a tím pádem si také méně častěji budou kupovat nový, protože jim na stále více úkonů bude stačit to 5-6“ pádlo, co nosí v kapse.

Pokud jsou dnes tržby z Windows založené na podnikovém licencování a OEM, méně nových prodaných počítačů = méně prodaných licencí. I proto bude pro Microsoft stále důležitější jeho ekosystém cloudového hostingu a služeb Azure.

Protože i kdyby si v tom nejčernějším scénáři jednou nikdo nekoupil ani jeden nový počítač s Windows, bude mít ten svůj mobil nebo tablet s aplikacemi a weby, které budou jako backend používat třeba klidně linuxové servery… Ale linuxové servery běžící (třeba) v datacentrech Microsoft Azure.

Ve světě už Android zvítězil, jak je to možné?

Potvrzují čísla Rankings.cz i další analytické služby? No jejda, je to tam mnohem horší. Podle StatCounteru si dokonce Windows a Android prohodily role už před lety a Android je dnes mezi surfaři zdaleka nejpoužívanější systém. Jak to, že je v tomto směru tentokrát Česko pozadu? Protože mobil je levnější než počítač. Nadvládu mobilního surfování tedy urychlil rozvojový svět – především Afrika a Asie.

69c8c7c2-a098-4a6a-b78c-608dd03b67ea
Podle StatCounteru už Android ve světě překonal konkurenci z Redmondu

Když si tedy zobrazíme graf pro Evropu, bude jako nejpoužívanější OS na webu stále kralovat Windows (sic s klesajícím trendem) jako v Česku, protože v Evropě má většina domácností alespoň jeden počítač.

a27a6426-1b8b-4621-8b96-a386a8e02867
V Evropě stejně jako v ČR stále vládnou Windows

Když však graf omezíme na Afriku, bude to přesně naopak, protože levný Android je zde mnohem dostupnější než nový počítač. Pozor, tzv. chytrý telefon už dávno není znakem bohatství. V tomto kontextu platí spíše pravý opak.

e569345f-7064-4081-8265-f22fd86cce35
V Africe s přehledem vládne Android. Není to známka technologické vyspělosti černého kontinentu, ale cenové dostupnosti laciných telefonů s Androidem proti laptopům a desktopům.

Stejný poměr udává StatCounter pro Asii, kde do hry vedle rozvojových zemí vstupují i bohatí Asiaté z Dálného východu, kteří dali světu rozměrné 6“ phablety, takže nadvláda Androidu je v tomto případě mixem jak cenové dostupnosti pro ty nejchudší, tak vlastně i vysoké technologické úrovně, kdy lze s telefonem v kapse provést díky rychlému mobilnímu internetu v podstatě cokoliv.

ceb0ece5-fa46-49a8-a0d1-777412433c1b
Asie je obří a hodně specifický trh. Prolíná se tu stejný efekt rozvojového světa s tím technologicky nejvyspělejším, a proto opět vládne Android.

Nástup mobilního surfování potvrzuje i nejpřísnější statistika

Jasný trend v surfování nakonec potvrzuje i metodicky přísnější NetMarketShare, podle kterého jsme právě teď v období výměny. Podle této služby Android letos v červnu poprvé překonal Windows a od té doby se oba protivníci na webu střídavě předhánějí. Trend je ale opět jasný. Je jen otázkou několika příštích měsíců, kdy Android definitivně zvítězí.

610357e4-00d1-4d49-8fad-4aead571f484
Podle NetMarketSharu dochází mezi surfaři k výměně OS právě teď

Na mnohé počítače začne padat prach

700 milionů instalací Windows 10 je tedy pro Microsoft úctyhodné číslo, avšak výhledy už tak optimistické být nemusí. Microsoft a výrobci počítačů se snaží mobilnímu světu vzdorovat novými hybridními form-faktory a ještě skladnějšími laptopy a klasický desktopový operační systém nebude mít v produktivním světě v mobilu a tabletu nikdy dostatečně spolehlivou konkurenci, avšak v leckteré domácnosti možná skutečně začne na počítače padat stále častěji prach a začne se prodlužovat doba, než její členy opět napadne: „Ano, už bych si měl zase koupit nový počítač.“

Mimochodem, už dnes po desáté večerní středoevropského letního času Microsoft možná odpoví svými inovovanými počítači z řady Surface, které se, pokud se spekulace naplní, dočkají přinejmenším nových procesorů od Intelu.

Diskuze (51) Další článek: YouTube konečně aktivoval minipřehrávač pro všechny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,