Windows 10

Windows 10 stále kolabují, Microsoft proto blokuje dubnovou aktualizaci na počítačích s Avastem

  • Poslední velká aktualizace Windows 10 skončila na mnoha počítačích nefunkčním systémem
  • Potvrdily se původní spekulace, že jednou z příčin může být antivirový program
  • MS nyní blokuje update na build 1803 na počítačích s antivirem Avast

V závěru uplynulého týdne jsme informovali o tom, že aktualizace Windows 10 na build 1803 skončila v mnoha případech nefunkčním systémem. Jednalo se o velký „Windows 10 April 2018 Update“, jehož výsledkem byla v některých případech prázdná plocha s ikonou Koše či zaseknutí na zaváděcí animaci. V diskuzích uživatelů se pak stále častěji hledala souvislost s nainstalovaným antivirovým programem.

První problémy na SSD discích

Nakonec se ukazuje, že příčin, proč operační systém skončil „v havarijním stavu“, může být více. Nejprve byly problémy zaznamenány v první květnové dekádě na SSD Intel řad 600p a 6000p, kdy počítače po restartu končily na obrazovce UEFI (softwarové rozhraní mezi operačním systémem a firmwarem hardwaru).

Co je nového v jarní aktualizaci Windows 10? Řekneme vám to:

Microsoft později tuto souvislost potvrdil, zablokoval aktualizaci pro zařízení s těmito disky a začal situaci řešit s výrobci hardwaru a Intelem. Dosud však nebylo uvedeno, kdy by měla přijít náprava. Uživatelům, kteří se s uvedenou chybou setkali, byl doporučen návrat na build 1709.

Další potíže na sebe nedaly dlouho čekat. Už v polovině května musel Microsoft reagovat na další problémy při aktualizaci na build 1803. Tentokrát je hlásili majitelé zařízení s SSD Toshiba, konkrétně sérií XG4, XG5 a BG3. Také v tomto případě společnost uvedla, že aktivně spolupracuje s výrobcem na identifikaci problému a nasazení vhodné opravy.

Konkrétní termín předpokládaného vyřešení dosud nezazněl. V tomto případě se však hovoří především o problémech s výdrží baterie zařízení po aktualizaci. I tentokrát byl nešťastným majitelům až do vydání opravy doporučen návrat na předchozí sestavení operačního systému.

Další na řadě je Avast

Deset dní poté přichází další zpráva, která se patrně dotkne největší části uživatelů Windows 10. Microsoft totiž blokuje instalaci dubnové aktualizace na zařízeních s nainstalovaným antivirovým programem Avast.

Informace pochází z fóra podpory Avastu, kam produktový manažer, vystupující pod přezdívkou MartinZ, napsal: „Společnost Microsoft dočasně zakázala aktualizace na verzi 1803 na počítačích s aplikací Avast. Spolupracujeme s MS, abychom zjistili příčinu této záležitosti, ale bohužel teď ani MS, ani my, nejsme schopni problém reprodukovat.“

Lze předpokládat, že uvolnění aktualizace se zpozdí do doby, kdy Microsoft a Avast najdou řešení problému. Jako dočasná možnost se tak jeví odinstalace program Avast, provedení aktualizace a poté opět instalace antiviru. Uživatelům, kterým již systém zůstal v havarijním stavu, zbývají v podstatě jen dvě varianty: obnova ze zálohy či nová instalace.

V komentářích v naší Poradně však mnoho uživatelů hlásilo víceméně identické potíže i na systémech s nainstalovaným antivirovým programem AVG. Bude zajímavé sledovat, zda tuto skutečnost potvrdí i Microsoft zablokováním dubnové aktualizace i pro tyto stroje. V rámci objektivity je však nutné podotknout, že u většiny uživatelů proběhl update bez nejmenších problémů a výše uvedené potíže se týkají jen relativně úzké skupiny.

Zdroje: avast.com, mspoweruser.com, windowslatest.com.

Diskuze (199) Další článek: Podívejte se na první reálnou ukázku přenosu dat pomocí USB 3.2. Stačí k tomu standardní USB-C port i kabel

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,