Operační systémy | Windows 10 | Paměti

Windows 10 stačí jen 192 MB operační paměti. Ukázal to experiment v praxi

Operační systém Windows 10 od Microsoftu má již od počátku dané minimální hardwarové požadavky, které kromě jiného zahrnují alespoň 1 GB operační paměti. Jeden kutil se ale rozhodl přijít na to, jaká je skutečná minimální funkční hranice.

Vše probíhalo na 32bitové verzi Windows 10, která má pochopitelně menší nároky na paměť. „Sakura NOri“ se na twitteru pochlubil testem se 128 MB operační paměti, což ale i přes různé triky vedlo vždy k modré obrazovce smrti (BSOD).

Stačilo ale přidat jen trochu více, konkrétně na 192 MB paměti a Windows 10 už naběhly a běžely. Jednalo se přitom o novou verzi s aktualizací 1909. Samotné nastartování systému bylo možné i s 140 MB paměti, avšak poté už téměř naběhlý systém přestal reagovat a nedokázal zobrazit ani přihlašovací obrazovku.

EUnRmdjUcAAem3b.jpg
192 MB už Windows 10 stačilo

Pro jednoduchou úpravu velikosti paměti se používala virtualizace Oracle VM, ve které byl systém nainstalovaný. Jedná se o zajímavý experiment toho, jak je moderní operační systém Windows náročný, protože například u Windows XP bylo 128 MB paměti ještě v rámci doporučené hardwarové konfiguraci.

Lze tak říci, že Windows 10 jsou z pohledu paměti poměrně úsporný systém. Mezi největší žrouty běžných aplikací dnes patří hlavně prohlížeče, ve kterých i jediná stránka dokáže zabrat v paměti i stovky megabajtů.  

Diskuze (89) Další článek: SpaceX se nedaří: během testů došlo k destrukcí již třetího prototypu kosmické lodi Starship

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,