Windows 10 se daří, ale Microsoft Edge je průšvih

Prohlížeč MS Edge měl vrátit Microsoft do čela. Jenže se to neděje a Redmond si za to může sám. Aby uspěl, nestačí představit nové jádro. Ten prohlížeč musí být naprosto skvělý.

Microsoft se na včerejším představení nových produktů konečně pochlubil, že Desítky překonaly hranici 100 milionů instalací. Windows 10 se tedy relativně daří, i když opět zdůrazním, že jejich šíření nelze úplně spolehlivě srovnávat třeba s veleúspěšnými Windows 7. Proč? Za Windows 7 jsme museli zaplatit, zatímco upgrade na Windows 10 je pro většinu uživatelů zdarma.

Desítkám se daří, ale co MS Edge?

Nebudu to ale komplikovat a budu prostě předpokládat, že lid o Desítky stojí a za pár měsíců si bude moci Microsoft připsat dalších pár set milionů duší. Jenže Microsoft nehraje pouze o operační systém, ale také o svůj webový prohlížeč.

417749899
Microsoft Edge umí prohlížet web, ale jen to už dnes nestačí

Nový Edge měl být hlavní zbraní Microsoftu na webu, ale praxe je spíše taková, že si jeho nástupu konkurence prakticky nevšimla; stačí nahlédnout do statistik. V prvním říjnovém týdnu dosáhly Windows 10 podle českého Rankings na 7,47 % trhu. To je o 0,59 % více než v předchozím týdnu a s tímto tempem by mohl Microsoft do konce října překonat 10% hranici.

Ale co Edge? Ten tento trend rozhodně nekopíruje, ve stejném období totiž dosáhl leda na 1,13 % a týdně roste o pouhé setiny procent. Kdyby tyto drahocenné setiny užíral konkurenci z Mountain View – Googlu a Mozille, mohl by si produktový tým z Redmondu i tak zatleskat, jenže ono se neděje ani to.

454690246
Český web podle Rankings: Chrome spíše roste, IE se propadá, Firefox a Opera jsou stabilní a Microsoft Edge má své procento

Microsoft Edge nenabírá surfaře u konkurence, ale roste jen díky tomu, že jej používají alespoň někteří uživatelé, kteří dříve spoléhali na Internet Explorer a nyní zkoušejí nový prohlížeč. Aby toho ale nebylo málo, někdejší surfaři v IE houfně utíkají také ke zmíněné konkurenci, i kdyby tedy MS Edge dokázal zadržet ve stáji Microsoftu sebevíce někdejších fanoušků IE, stejně se nikdy nedostane na pozici svého předchůdce. Ta je už nenávratně pryč.

Tento trend nepotvrzuje pouze pohled do tuzemských statistik Rankings.cz, ale i do těch zahraničních. Aktuálně se svými čísly vyrukovala také společnost Quantcast, která zkoumá návštěvnost na americkém internetu. Nejedná se o žádnou malou rybu, její měřící kód je totiž na hromadě větších amerických webů počínaje Yelpem a konče třeba skladištěm designu DeviantArt.

Také Quantcast na svém blogu potvrzuje letní nástup Windows 10, kterým připisuje dokonce zdaleka nejvíce procent – aktuálně až okolo patnácti. Nutno ale podotknout, že se opravdu jedná především o americké surfaře, kteří bývají ve své softwarové vybavenosti přeci jen napřed.

511646335
Nástup Windows 10 podle analytické služby Quantcast. Ostny způsobuje víkendová zvýšená aktivita domácích uživatelů, kteří mají doma zpravidla novější OS než v práci.

Pohled na druhý graf, který ukazuje nástup prohlížeče Microsoft Edge, ale vypadá diametrálně odlišně. V časové ose níže je patrná špička z 29. července, kdy Microsoft uvolnil finální Windows 10, a všichni noví uživatelé si tak chtěli vyzkoušet, co všechno Edge umí.

821273200 91204403
Používání MS Edge mezi uživateli Windows 10 a v globálním měřítku. Všimněte si ostnu na konci července, kdy byli lidé zvědaví na nový prohlížeč. Jejich zájem ale brzy opadl.

Jenže jejich nadšení vydrželo opravdu jen několik málo dnů a brzy se vše vrátilo do starých kolejí. Dnes nový prohlížeč podle Quantcastu používá asi 10 % surfařů na Windows 10 a v globálním měřítku jen několik jednotek. To potvrzují i zářijová čísla NetMarketSharu, který prohlížeči Edge přisoudil podíl okolo 2,4 %.

Microsoft si za to může sám

Kde je chyba? Proč sice přecházíme na Windows 10, ale zůstáváme u svého stávajícího prohlížeče? Protože zatímco Desítky skutečně přinášejí oproti svým předchůdcům hromadu vylepšení a nových funkcí, Microsoft Edge je i dva měsíce po uvedení finálních Desítek spíše nejapným žertem; tedy alespoň s ohledem na to, co dnes umí konkurence.

74852710
Před pár dny uniklo nové sestavení Windows Insider, které obsahuje Edge vylepšený o náhledy otevřených panelů. Jenže tyto kosmetické drobnosti měl prohlížeč umět už měsíce před uvedením finální verze. Ne dva měsíce poté a jen v betaverzi.

Jinými slovy, Edge stále neumí celý zástup slibovaných funkcí, které u ostatních prohlížečů považujeme v roce 2015 za naprostou samozřejmost. Program tedy spíše než finální produkt stále připomíná jakési Preview – kdyby byl jen součástí Windows Insider, nikdo by se nad tím nemohl pozastavovat.

Jenže Edge je součástí finálního produktu a je na něm až příliš znát, že ho v Redmondu prostě nestačili zavčas dodělat. Zdá se, že rozhodnutí skoncovat s IE 12 a začít znovu s moderní aplikací padlo opravdu příliš pozdě, a tak se Redmond pokoušel ukonejšit odbornou komunitu alespoň slovy, co všechno se Edge naučí.

Máme tedy slíbenou podporou doplňků, pokročilejší synchronizaci a nášup nových webových technologií (ORTC aj.), ale zatím stále jen na papíře, přičemž už v létě bylo pozdě.

Znáte nějaký důvod, proč surfovat v Edge?

Objektivních důvodů, proč surfovat zrovna v Edge, který prostě stále vyžaduje hromadu kompromisů, je tedy jako šafránu – já vím vlastně pouze o jediném: pokud jste zvědaví. Znáte-li další, určitě se s nimi pochlubte v diskuzi pod článkem.

Já budu prozatím doufat, že v Redmondu zapracují a promění Edge skutečně v konkurenceschopný program. To, že má nové jádro, totiž v roce 2015 opravdu nestačí – musí mít nějakou hmatatelnější přidanou hodnotu. Musí být prostě skvělý a lepší než ostatní, což zatím ještě není.

Diskuze (133) Další článek: Unboxing: Tablet s klávesnicí a Windows 10 za pár šupů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,