Windows | Operační systémy | Škola

Windows 10 S: Microsoft představil novou verzi Windows pro studenty. Má zamést s chromebooky

  • Microsoft představil Windows 10 S
  • Nová edice systému cílí na školy
  • Studentské počítače získají snadnější správu, budou mít ale omezené možnosti

Nová edice Windows se bude jmenovat S, a jak už to písmenko napovídá, jedná se o verzi pro studenty a pedagogy. Windows 10 S je tedy v podstatě přepracovaná školní licence.

Laptopy s Windows 10 S mají přímo konkurovat školním chromebookům. Cena těch základních proto bude začínat na cifře okolo 180 USD a vzdělávací instituce získají také centrální správu podobnou Chrome OS.

2017 05 02 (15 55 11).jpg
Windows 10 S pro školy

Školní ajťák tedy bude moci vzdáleně přes internet nastavit naprosto vše od aplikací po tapetu. Stejně tak bude moci nakonfigurovat všechny školní windowsbooky offline pomocí USB flešky. Na tu nahraje nastavení a pak ji připojí ke každému notebooku, na který se přenese kompletní nastavení včetně sítě a laptop bude připravený k použití.

2017 05 02 (15 56 39).jpg2017 05 02 (15 57 47).jpg
Konfigurace školních windowsbooků pomocí USB flešky a centrální správa školních počítačů ve speciální aplikaci

Zatímco v případě školních chromebooků je správa účtů řešena přes G Suite (někdejší Google Apps), u Windows 10 S je to pochopitelně školní verze Office 365. Windows 10 S se budou lišit oproti velké verzi ještě v jedné věci – aplikace se budou instalovat z Windows Storu, čímž připomínají někdejší Windows RT. Na něm bude k dispozici nejen Office, ale i některé další vzdělávací aplikace od Arduina po Minecraft pro školy, jehož omezené předplatné dostane každý zdarma.

Celý ekosystém by měl být hotový před začátkem nového školního roku letos v létě.

Diskuze (49) Další článek: Microsoft představil notebook. Nehraje si na „dva v jednom“ a zostudí MacBooky Air

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,