Operační systémy | Windows 10

Windows 10 po čtyřech letech: Jsou populární, ale stále je to šílený kočkopes

  • Windows 10 tu jsou už čtyři roky, první verze dorazila 29. 7. 2015
  • Desítky měly nahradit neúspěšnou řadu Windows 8.x
  • I po letech však systém budí emoce a zůstává kočkopsem

Nakupte obložené chlebíčky a láhve sektu, Windows 10 totiž v těchto dnech slaví narozeniny. 29. července 2015 je Microsoft uvolnil všem zájemcům (General Availability) a téhož roku prozradil svoji vysněnou metu jedné miliardy aktivních instalací.

Jak jsou na tom tedy Desítky po čtyřech letech? Z hlediska jejich tržního podílu si nevedou vůbec špatně. Podle všech renomovaných analytických služeb na webu již dávno překonaly svého velmi populárního předchůdce a podle většiny pak na desktopech okupují více než 50 %. Jedinou výjimkou je v tomto směru o něco konzervativnější NetMarketShare (zhruba 46 %).

87206420-f2b8-4e41-bfa2-3f2b207a912f
Operační systémy na počítačích českých surfařů (Zdroj: Rankings)

Desítky tedy na scénu vtrhly jako jen málokdo před nimi – mají snad jen jednu paralelu a to Android, který možná ještě vyšším tempem obsadil stovky milionů mobilních telefonů všech cenových kategorií.

Raketový růst díky bezplatnému přechodu

Otázkou však zůstává, jestli můžeme s odstupem času konstatovat, že za ohromným nástupem Desítek stála jejich objektivní kvalita, anebo spíše to, že je Microsoft první roky nabízel oficiálně zcela zdarma jako upgrade ze starších verzí Windows a s tím, že se jedná o poslední verzi jeho operačního systému.

a502050a-ce48-4a13-b4c5-9e4b85e0af5f
Windows 10 krátce před vydáním první stabilní verze v létě 2015

Mnozí, kteří měli neblahé zkušenosti s moderním prostředím Metro ve Windows 8.x, tedy rychle přešli na Desítky jednoduše proto, že si tak na svém počítači zajistili průběžný bezplatný upgrade, dokud jeho hardware technologicky zcela nezestárne.

Jednoduše si řekli: „Sice mám s koncepcí Desítek nejeden problém, ale oni to v Redmondu za další čtyři roky určitě vyřeší, a tak rychle přejdu, dokud to jde.“

800+ milionů

Sečteno a podtrženo, po čtyřech letech se zdá, že je miliardová meta skutečně na dosah. Letos v březnu redmondská korporace upravila svoji statistiku Microsoft by the Numbers, která se nyní chlubí více než 800 miliony aktivních instalací. V květnu pak měl počet aktivních instalací dosáhnout na 825 milionů.

574fadb6-25ff-496d-a059-1839e8c9443f
Windows 10 běží na více než 800 milionech zařízení

Ten zbytek Redmond nejspíše získá příští rok, kdy se očekává další masivní vlna přechodů na Windows 10 v souvislosti s ukončením rozšířené podpory Windows 7.

Dvě velké aktualizace ročně. Ale jaké?

No dobrá, ale jak jsou na tom tedy ti, kteří si před čtyřmi lety řekli, že Microsoft průběžně vyřeší všechny trable a Desítky budou touto dobou naprosto špičkovým systémem? Tady už to tak veselý příběh není.

Aby bylo jasno, Windows 10 samozřejmě fungují. Není to žádný šmejd. Mnozí se přesto už dávno probudili z naivního snu dvou velkých aktualizací systému během jediného roku. Když Microsoft tento nový koncept podobný Apple macOS nebo Androidu představil, mnozí nabyli dojmu, že se dvakrát do roka dočkáme podobných změn, jako by Microsoft představil na jaře Windows XP a o půl roku později Windows Vista, nebo rovnou Windows 7.

c1d70abf-673a-4106-8674-feb9ced1f391a60a165e-a462-48d5-a363-e5e42090cade
Malování 3D a tzv. Hybridní realita, tedy pilíře Windows 10 Creators Update

Tak tomu ale samozřejmě nebylo. První roky byly snad ještě docela atraktivní, redmondští inženýři totiž opravovali hromady nedodělků a Desítky postupně dospívaly, jenže pak přišla poněkud parodická etapa jménem Creators Update.

Microsoft natočil hromadu spotů s kreativci všeho druhu a žil v naivní představě, že globální komunita jeho uživatelů netouží po ničem jiném než po Malování 3D – vlajkové lodi této éry, která oslovila snad jen ty nadšené školáky, kterým ředitel zakoupil pracovní laptopy Surface s dostatečným výkonem a stylusem.

Microsoft a nesplněné sliby

Společně s Creators Update se objevil ještě jeden fenomén – nesplněné sliby. Redmondští produktoví manažeři tedy tu a tam na blozích firmy přispěchali s nějakou tou předpovědí, co nového se Desítky naučí, abychom se později dozvěděli, že se na slíbenou fičuru ještě příliš brzy, případně že se do finální verze dostane jen její notně zjednodušená verze.  

c62a4797-d89b-403d-a973-3f9d93fef1b7
Microsoft už na sklonku roku 2015 sliboval, že pracuje na funkci propojení počítače a mobilu po vzoru tehdejšího Applu. Nakonec se z toho po letech vyklubala jen velmi jednoduchá synchronizace.

Typickým příkladem budiž roky slibované propojení desktopu a mobilu po vzoru Applu nebo aplikace Pushbullet. Výsledek? Funkce na půli cesty, která toho zpočátku uměla mnohem méně než bezplatné alternativy a ke všemu byla integrovaná do chytré asistenční služby Cortana, která, jak víme, není na menších trzích včetně toho českého k dispozici.

Později šel Microsoft trošku jinou cestou a začal vyvíjet samostatnou aplikaci Váš telefon pro Android a iOS, která umí omezeně sdílet informace mezi telefonem a Windows, ve srovnání s Pushbulletem nebo propojením od Applu je to ale i nadále velmi jednoduchá alternativa, která toho moc neumí.

Desktopový kočkopes

Tím ale výčet nedodělků i slepých cest zdaleka nekončí. Další kapitolou je totiž jen těžko pochopitelná a přetrvávající nekonzistence dvou designových světů. Microsoftu se ani po čtyřech letech nepodařilo docílit toho, aby Desítky vypadaly jako ucelený kompaktní produkt.

3cfcc8c0-3ca1-4467-8da2-beea1d5a9879
Moderní Nastavení a klasický Průzkumník. Dvě klíčové součásti Windows 10, a přesto tak odlišné světy, z nichž každý používá zcela odlišný designový jazyk, barvy a grafické prvky.

Na jedné straně tu tedy máme moderní předinstalované aplikace, ale zároveň i ty klasické, které vypadají úplně jinak. Windows 10 tak i nadále vypadají jako splácaný kočkopes – jako dnes už legendární Fiat Multipla softwarového světa.

Namísto toho, aby Microsoft dodělal konzistentní grafický desktop svého operačního systému, raději svůj čas investoval do úzce specializovaného 3D kreslítka, které dozajisté zaujme děti, těžko však průměrného smrtelníka, který používá Windows buď k práci, anebo běžné domácí agendě.

Nic (opravdu) podstatného zatím nepřinesl ani motor celého systému

Dramatických změn se za ty roky nedočkal ani samotný motor Desítek – tedy alespoň optikou běžného uživatele. V éře všudypřítomného cloudu a datacenter bychom například očekávali mnohem pokročilejší možnosti zálohy a obnovy operačního systému.

Chcete konkrétní příklad? V těchto dnech se spekuluje třeba o práci Microsoftu na nové možnosti obnovy operačního systému. Namísto toho, aby se vám přeinstalovala vaše aktuální verze z dat na skrytém recovery oddílu systémového úložiště, vám dají Windows na výběr nainstalovat čistou kopii Windows přímo z internetu.

dd8c5e09-e757-433d-9e40-288bcc3695a6
Obnova Windows do továrního nastavení

To je jistě skvělá zpráva, nabízí se ale otázka, proč takto esenciální funkci nenabízí OS už celé roky. Ostatně, podobný dialog bych v roce 2019 očekával i v případě, když bych celé SSD včetně recovery oddílů z jakéhosi podivného rozmaru smazal a restartoval počítač.

Technicky je to samozřejmě možné. UEFI, které již dávno nahradilo stařičký BIOS prakticky na všech laptopech, se totiž umí připojit k internetu a stahovat libovolná a skrze Secure Boot autorizovaná data už déle než deset let.

Praktická implementace podobných zajímavých technologií na úrovni samotného železa však nadále skřípe a produktové týmy se soustředí spíše na banality jako zmíněné Malování 3D, které masu zjevně nijak nezasáhlo, a tak Microsoft postupně ukončuje některé na něj napojené služby.

Co chcete ve Windows 10: Vyplňte formulář

Windows 10 toho ale postrádají mnohem více, a i vás jistě napadne hromada věcí, které byste chtěli najít v některé z dalších verzi operačního systému od Microsoftu. Rádi bychom je sepsali v samostatném článku, proto vás poprosíme, abyste se se svými přáními podělili v tomto jednoduchém a anonymním formuláři.

3a118392-2a37-412f-a92a-8b097c74ec49
Jaká byste chtěli Windows? Napište nám to do anonymního formuláře.

Za pár týdnu se k vysněným Desítkám vrátíme a pochlubíme se, co od nich očekáváte vy samotní.

Diskuze (111) Další článek: Nová verze nejlepšího programu pro práci s rodokmeny je stále jen pro Apple: MacFamilyTree 9

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,