Operační systémy | Windows 10 | May 2020 Update

Windows 10 May 2020 Update je venku. Odstraňuje hesla a přináší Linux

  • Jarní aktualizace Desítek přináší dost novinek, jsou ale spíš menší
  • Zlepšují se stabilita, rychlost i komfort ovládání
  • Revoluce ve Windows 10 teprve přijde

Konec května je tu a Microsoft vypustil očekávanou aktualizaci Windows 10, May 2020 Update. Jedná se o první velký update pro tento rok, a tak přináší poměrně velký počet změn, většinou jsou ale spíš drobnějšího charakteru. Na větší novinky si budeme muset počkat minimálně do podzimní verze.

Stejně jako u předchozích aktualizací, i zde platí, že Microsoft bude May 2020 Update uvolňovat postupně a k automatickému šíření dojde až v následujících měsících. Pokud ale chcete, můžete si již nyní ručně stáhnout ISO soubor, či vynutit aktualizaci skrze Windows Update, až bude dostupná.

Budoucnost je bez hesel

Hlavní výhodou Windows 10 je nativní podpora přihlašování biometrikou. Jestliže váš počítač či notebook disponuje speciální kamerou RealSense či čtečkou otisků prstů, můžete se přihlašovat pouhým pohledem do kamery, resp. přiložením prstu. Pokud nemáte ani jedno, existuje zde možnost přihlašování PINem. Veškeré údaje jsou přitom ukládány lokálně.

image.png 
Windows Hello bude možné mít jako povinnou přihlašovací metodu.

Novinkou pak je, že toto řešení, tzn. přihlašování Windows Hello, lze nově vynutit jako povinné při přihlašování k účtu Microsoft, a potažmo i celému počítači. Reálně se tak zruší přihlašování skrze heslo. Zapnutí je samozřejmě dobrovolné a provedete jej skrze Nastavení – Účty – Možnosti přihlášení.

image.png 
Po zapnutí myši se sama objeví notifikace pro spárování.

Součástí květnové aktualizace poté bude i funkce, o které jsme psali již dříve – snadnější párování Bluetooth zařízení. Jakmile podporované Bluetooth přepnete do párovacího módu a je v dosahu počítače, vyskočí na něm upozornění, zda chcete provést párování. Součástí toho je přitom informace, o jaký typ zařízení se jedná a že se připojuje právě přes Bluetooth.

Tohle samozřejmě nejsou všechny novinky. V následující kapitole se podíváme, jaké další drobnosti Microsoft změnil.

Diskuze (93) Další článek: Astronomové vystopovali dávnou galaxii v podobě kosmického „ohnivého prstence“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,