Procesory | Windows 10 | Windows Insider

Windows 10 dostanou EcoQoS. Notebookům zlepší výdrž baterie a sníží hluk ventilátorů

Microsoft pracuje na nové funkci, která má optimalizovat výkon procesoru s cílem prodloužit výdrže baterie a snížit hluk z chlazení. Novinka označovaná jako EcoQoS je aktuálně k dispozici beta testerům v programu Windows Insider (sestavení 21359). Podle Raymonda Li jde o nový typ QoS (Quality of Service), jež lépe pracuje s určitými procesy na pozadí, které nemají požadavky na vysoký výkon nebo nízkou latenci.

Díky EcoQoS mají Windows 10 získat schopnost provozovat více procesů s lepší energetickou efektivitou. Systém bude schopen plánovat procesy tak, aby běžely při nižší rychlosti procesoru, což by se mělo projevit nižším odběrem a teplotou.

„Vyšší frekvence procesoru sice poskytuje větší výkon, ale s exponenciálně vyšší spotřebou energie. To může mít za následek horší výdrž baterie, vyšší teploty a hlasitější ventilátor. Ne všechny úkoly přitom vyžadují absolutně nejvyšší výkon, takže Windows dynamicky nastaví procesor tak, aby poskytoval správnou rovnováhu mezi výkonem a energetickou účinností.“ uvádí Raymond Li.

Závislost frekvence a spotřeby procesoru 
Závislost frekvence a spotřeby procesoru

Microsoft svými vlastními testy změřil až 90% snížení spotřeby energie procesorem. Největší přínos byl přitom zaznamenán u operací, které zahrnují služby na pozadí (aktualizační aplikace, synchronizační nástroje, indexovací služby atd.).

Zatím jen omezená podpora

O tom, které aplikace budou využívat EcoQoS, mohou rozhodnout jejich vývojáři. Konkrétně budou mít možnost přes API přihlásit procesy a jejich vlákna, jež chtějí identifikovat jako kompatibilní s touto softwarovou optimalizací.

V současném stavu je novinka kompatibilní pouze s procesory Intel 10. a 11. generace a AMD Ryzen řady 5000. Podporovány jsou i čipy Qualcomm a Microsoft slibuje, že v budoucnosti bude možné využívat tuto technologii na širší škále čipů, včetně stolních počítačů.

EcoQoS je součástí ekologické iniciativy Microsoftu Carbon Negative, v jejímž rámci hodlá firma do roku 2030 dosáhnout negativních emisí uhlíku. Jedná se také o příspěvek k projektu Sustainable Software, jehož cílem je definování a vývoj udržitelných aplikací.

Diskuze (15) Další článek: WRC elektrifikuje. V servisní zóně se objeví nabíjecí stojany, ale o agresivní vzhled a zvuk bychom přijít neměli

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,