Software | Microsoft | Android | Windows 10

Windows 10 čekají velké věci. Spekuluje se také o podpoře aplikací pro Android

Rok 2021 má být pro Windows 10 velmi důležitý, tvrdí Zack Bowden z magazínu Windows Central, který je obvykle dobře informovaný o dění v Redmondu. Microsoft by měl splnit dřívější sliby a zároveň prý chystá velké změny, o kterých dosud nemluvil.

Příští rok podle očekávání dorazí dvě edice Desítek. Ta jarní s označením 21H1 budou jen drobnou aktualizací, větších novinek bychom se měli dočkat na podzim s verzí 21H2. Pravděpodobně přinese nový vzhled Sun Valley, který by měl přepracovat nabídku Start, Centrum akcí, hlavní panel i Průzkumník. Bowdenovy zdroje tvrdí, že půjde o dosud největší redesign Windows 10.

Letos v prosinci pak vyjde zvláštní edice Windows 10X, odlehčený systém bez podpory klasických programů typu Win32. Uživatelé si jej nebudou moci nainstalovat sami, k dispozici bude od příštího roku jen s novými počítači. Podle insiderů z okolí Bowdena by mohly přijít i nové modely s armovými procesory.

V plánu je prý i nadále služba Cloud PC, pomocí níž by mohl Microsoft přes internet streamovat desktopové programy včetně těch Win32. Tím by vyřešil problém s nedostatkem softwaru pro Windows 10X. Avšak teoreticky by se mohl pracovním počítačem s virtuálními Desítkami stát kdejaký mobil připojený k monitoru či televizor s příslušnou aplikací.

Windows 10 s Androidem?

Jiné Bowdenovy zdroje zase tvrdí, že firma uvažuje o integrování aplikací pro Android do Microsoft Storu, což by se prý rovněž mohlo uskutečnit v příštím roce.

Microsoft už s hostováním androidích aplikací má zkušenosti z dřívějška. Když koupil mobilní divizi Nokie, vydal telefony X a X+ s Androidem, ale bez podpory Googlu (jako to dnes dělá Huawei). Zároveň existuje několik programů přinášejících běhové prostředí Androidu na Windows, jako jsou třeba BlueStacks nebo NoxPlayer. Plná integrace do Storu by oba přístupy spojila, ale šlo by snad o definitivní kapitulace Microsoftu nad tím, aby se vývojáři věnovali nativním aplikacím.

PS: Uživatelé si už mohou aplikace z Androidu ve Windows 10 vyzkoušet, byť jen zprostředkovaně pomocí streamování z telefonů od Samsungu.

Diskuze (36) Další článek: Bude stačit vykloktat. Gargtest je nová metoda odběru vzorů k testům na Covid, vymysleli ji Češi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,