Software | Microsoft | Windows | Operační systémy | Windows 10

Windows 10 budou za předplatné nejen pro firmy, ale i pro běžné uživatele

Microsoft o Windows 10 rád prohlašuje, že je to „poslední verze Windows“. Skončil tím éru klasického nákupu licencí nových verzí systému. Systém se totiž nově vyvíjí průběžně a uživatelé dostávají vylepšení v menších dávkách, častěji a zdarma. Jenže jak na uživatelích vydělat? Šéf firmy Satya Nadella v rozhovoru pro CNBC uvedl, že míří k předplatnému.

Pro Microsoft nebude Windows za předplatné nic nového, službu už totiž od poloviny roku 2017 nabízí firmám pod názvem Microsoft 365. Jedná se o ucelený balíček softwaru a služeb Office 365 a systému Windows 10 k tomu. Firmy takto mohou platit za každou klientskou stanici a správa licencí je pro ně v konečném důsledku jednodušší.

2977687d-5fad-4dbb-84c5-24a40b6c2af1
Aktuální nabídka služby Microsoft 365 cílí na firmy, instituce a školy

A právě službu Microsoft 365 hodlá Microsoft nabídnout i běžným uživatelům. Pro ty již existuje nabídka Office 365, tedy kancelářského balíku a navázaných služeb. Microsoft 365 bude tedy Office 365 spolu s Windows 10 za jedno předplatné.

Budoucnost Microsoftu: cloud za předplatné

Microsoft o připravované novince zatím oficiálně nemluví, proto aktuální zmínka Satya Nadelly vzbudila takový rozruch. Ale o Windows za předplatné se šušká už od nástupu Windows 10. Z oficiálních zdrojů přitom vzešla informace o připravovaném Microsoft 365 pro běžné spotřebitele docela nedávno, na základě náborového inzerátu Microsoftu z 12. prosince – Microsoft hledá produktového manažera pro M365, spotřebitelské předplatné.

2019 01 21 (15 46 12).jpg
V prosinci Microsoft zveřejnil náborový inzerát na pozici produktového manažera pro „M365 Consumer Subscription“

Zatím nejsou známy žádné konkrétní informace o podmínkách, za kterých by Microsoft běžným spotřebitelům Windows za předplatné nabízel a ani to, jak by je chtěl motivovat, protože trvalou licenci dnes každý dostane s novým počítačem. Je pravděpodobné, že se postupně začnou více odlišovat verze Windows 10 Home a Windows 10 Pro, přičemž ta druhá bude k dispozici jen v rámci předplatného Microsoft 365. Ale dostane více příplatkových funkcí.

Do balíčku Microsoft 365 může Microsoft zabalit další své služby, aby uživatele přilákal – nabízí se například ještě vyšší kapacita úložiště OneDrive, než je v rámci Office 365.

Budoucností Microsoftu je každopádně cloud a služby v něm poskytované formou „pronájmu“. Naplno to předvádí ve službách pro firmy, ale postupně s tímto přístupem proniká i mezi běžné koncové uživatele. Ať už přes Office 365 nebo třeba herní předplatné Game Pass, které umožňuje hraní libovolných her na Xboxu.

Nečekejte náhlé zemětřesení

Zmiňovaný Game Pass se mimochodem chystá i na běžné počítače, to už Microsoft prozradil na podzim. Za měsíční předplatné tak hráči dostanou možnost hrát různé hry, aniž by museli za jednotlivé tituly platit. Prostě takové „Spotify“ na hry. I to by se někdy mohlo stát součástí nějakého zvýhodněného balíčku Microsoft 365 pro domácnosti.

Software formou služby za měsíční poplatek už funguje ve firemní sféře a míří i do té spotřebitelské. Ale pokud je vám tento přístup proti srsti, nemusíte se obávat nějakých skokových změn a náhlé nutnosti platit předplatné. V tomto směru si Microsoft počíná opatrně a i kancelářský balík Office si stále můžete koupit jako jednorázovou samostatnou licenci. A to už Office 365 za předplatné fungují osmým rokem a služba se stala celkem zažitým standardem.

V případě Windows je navíc Microsoft velmi úzce svázán s výrobci počítačů, od kterých inkasuje za OEM licence. Je to jistý zisk z každého počítače. Pokud by nabídl jen omezenou zkušební dobu Windows a poté nutnost přejít na předplatné Microsoft 365, platba za systém by spadla přímo na uživatele. Ani největší optimista nemůže být natolik naivní, aby si myslel, že si každý takový uživatel předplatné zřídí. Nahrálo by to rozšíření starých verzí systému a popularitě Chrome OS či Linuxu.

Když to nešlo z aplikací, půjde to jinak

Je jisté, že se za Windows předplatné ještě dlouho muset platit nebude. Ale v průběhu roku či dvou můžeme očekávat příchod služby Microsoft 365, která licenci Windows formou předplatného nabídne i běžným spotřebitelům. Hlavním lákadlem ale nebude samotný systém Windows, který zůstane v základní verzi stále bezplatný, ale přidané funkce a navázané služby.

Microsoft je trochu ve svízelné situaci, ze které ho může vyvést právě předplatné. Nastoupil totiž k trendu danému mobilními operačními systémy Android a iOS, které jsou ze strany uživatelů nepřímo financovány skrze provize z aplikací. Z nákupu každé aplikace či předplatného mají Google a Apple 30 %.

Jenže pro uživatele Windows stále není oficiální Microsoft store výchozím bodem pro nákup aplikací a jejich nabídka je pořád dost slabá. Nemůže být proto jedním z příjmových pilířů Windows. Microsoft po letech marného boje o popularizaci Microsoft Store navíc přistoupil ke snížení svých provizí ze 30% na 10 %. Předplatné je tak „plán B“, jak na Windows vydělat.

Diskuze (240) Další článek: IBM Watson, tedy Čenda, si s vámi bude česky povídat o cukrovce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,