Operační systémy | Windows 10

Windows 10 běží na 1,3 miliardy počítačů. Nejnovější verzi má 40 % z nich

V rámci oznámení finančních výsledků za uplynulý kvartál Microsoft prozradil i některá data o Windows. Jedním z nich je, že Desítky nyní pohání 1,3 miliardy zařízení. Zároveň se firmě daří uživatele udržovat na nejnovějších verzí.

Microsoft si dal za cíl miliardu uživatelů Windows 10 v den vydání systému, docílit se jej podařilo minulý rok. Trvalo to pět let, o tři více, než firma původně očekávala. Přesto byl ale růst instalací poměrně stabilní a rychlý. V uplynulém roce ale nabral na obrátkách. Aktuálně totiž hlásí 1,3 miliardy aktivních instalací Windows 10, což je o třetinu více.

image.png 
Podíl jednotlivých verzí Windows 10 (Foto: AdDuplex)

Pozitivní také je, že se Microsoftu daří udržovat uživatele na aktuální verzi. Ta „větší“ vychází co půl roku, poslední byla ale poměrně malá a letošní jarní bude v tomto trendu následovat. I přes vysokou kadenci vydávání ale má podzimní verzi, označovanou jako 20H2, nainstalováno přes 40 % uživatelů. Před měsícem to přitom bylo o 10 procentních bodů méně. Data pochází od společnosti AdDuplex, která zkoumala na 70 000 počítačů.

Dále 40 % počítačů pohání verze předchozí, tedy 20H1, z jara minulého roku, která se stále dá považovat za téměř aktuální. Z toho vyplývá, že na neaktuální verzi Windows 10 běží pouze 20 % uživatelů, což lze považovat za úspěch.

Microsoft zapracoval i na propojení počítačů s Androidem:

Váš názor Další článek: Čip M1 vzbudil nadšení, Apple už vyrábí M2. Bude v letošních Macích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,