Windows + Linux = WinLinux 2000

Máte Linux a chcete Windows? Máte Windows a chcete Linux? Zkuste WinLinux 2000 od JRCP.
Ano, není to výmysl ani halucinace, skutečně již je zajímavá alternativa pro majitele jednoho či druhého operačního systému, tento malý zázrak se jmenuje WinLinux 2000. Se vzhledem podobným Windows (uznejte sami) a kladnými vlastnostmi systému Linux vytváří snad konečně definitivní systém (i když, nic není na věčné časy...). Vývojářská grupa JRCP celý WinLinux 2000 považuje za add-on ke stávajícím libovolným Windows (nejen to, po instalaci je v ovládacích panelech WinLinux nastaven jako nainstalovaný software) a jak betaverze ukazuje, blýská se na lepší časy... ať už se jedná o daleko lepší plug and play (tentokráte tedy v pojetí Linuxu), zabránění složitých diskových operací u Linuxu tak typických nebo společného sdílení volného místa na disku spolu s Windows (není tedy nutné vytvářet dvě nezávislé diskové partitions, které nejsou dostupné oba systémy zároveň.

V průběhu instalace WinLinuxu 2000 „novosystém“ nezmění žádná nastavení stroje a vaše data zůstanou nedotknuta již zmíněnou tvorbou rozdílných partitions. Samotný proces instalace probíhá v jazyce anglickém, avšak pozor, podpora pro další jazyky jako španělština, francouzština či němčina se dá nastavit krátce po dokončení instalace, která není složitější než spuštění a rozbalení jakékoliv jiné Windows aplikace. To však není vše. Jelikož byl Linux stvořen pro účely Internetu, je jeho podpora nevyhnutelností (v dnešní době nutnou samozřejmostí), spolu s volností šíření zdrojového kódu vyvstávají tisíce a tisíce příležitostí, jak se v prostředí Linuxu realizovat, byť tvorbou aplikací, her vývojových nástrojů atd.

Z výčtu funkcí uvádím následujících několik, jako třeba imunitu vůči DOS/Windows virům (což se nicméně nevztahuje na makroviry), stabilitu systému (několik tisíc společností vsadila na Linux a využívá jej 24 hodin denně – a spokojeně) a nikoliv nezajímavou vlastnost – cenu. Celý WinLinux 2000 je jak tradičně Linux bývá – ZDARMA. Aktuální betaverzi o délce 138 MB je možné si stáhnout na tématicky věnovaných stránkách. Jen pro přehlednost, tento balík obsahuje operační systém Linux 2.2.6, grafický interface KDE, Netscape Communicator (a že ne MS Internet Explorer ;-)), přehrávač souborů MP3 – X11Amp, grafický editor GIMP a mnoho mnoho dalších unixových aplikací. Mimo jiné ale i plný zdrojový kód, GNU C/C++ Compiler a doprovodnou literaturu.

Krátké shrnutí stěžejních funkcí tohoto mixu by se vešlo do několika bodů – snadná windows-like instalace, propracovaný plug’n’play, možnost spustit WinLinux coby aplikaci přímo pod Windows samotnými, bezpečí dat, které by mohlo být porušeno, pokud by instalace probíhala jako v případě obyčejného Linuxu (tvorba separátních HDD partitions), dále sdílení volného místa nebo úžasná modifikovatelnost. Co zbývá dodat? Stáhněte si systém 21. století, jak hlásají nápisy na stránce o WinLinux 2000.

Diskuze (37) Další článek: Cisco pro každého vše

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,