WinBase602 SQL Server 6.0 i pro Linux a zdarma!

Nový WinBase602 SQL Server 6.0 nabízí lákavé možnosti a rozšiřuje podporu platforem i o Linux, kde je k dispozici zdarma.
Pro platformu Linux existuje stále více produktů, a to včetně těch z oblasti databázových technologií. Dalším přírůstkem zdarma je nejnovější verze databázového serveru společnosti Software602 – WinBase602 SQL Server 6.0. Tento relační systém pro architekturu klient-server (mimochodem dostupný vedle MS Windows 9x/NT i pro freeBSD a Novell NetWare 3.11 a vyšší) implementuje množinu příkazů jazyka SQL vycházející z norem SQL 92 (prostřední úroveň) a SQL 3/PSM. Tabulky mohou obsahovat tzv. sledovací atributy, pomocí kterých lze zpětně vysledovat změny hodnot.

Z webu je přístup k datům zajištěn například pomocí pohledů ActiveX (přímo do databáze mohou být ukládány html šablony; součástí systému jsou Internet klienti pro CGI, FastCGI, ISAPI a LCGI). Vývojáři aplikací mohou použít procedurálního jazyka vycházejícího z Pascalu a pomocí WinBase602 Software Development Kit je k dispozici například podpora MS C/C++ 6.0, Borland C++ a Pascalu. Pro základní návrh aplikace v MS Visual C++ nechybí WinBase602 AppWizard. Podporován je také symetrický multiprocesing.

Živě komentuje: Kvalitativních vlastností tohoto produktu je hodně a vydaly by na několik stran textu. Osobně se mi líbí možnost uložení části databáze na CD (databázi je i nadále možno měnit – rozdíly se ukládají na pevný disk) a replikace dat pomocí elektronické pošty. Linuxoví příznivci tak získávají další systém, který pro tuto platformu zcela jistě zaplňuje mezeru mezi různými „miniSQL“ a rozsáhlými SŘBD (Oracle, Sybase, Informix) a v mnoha ohledech se těm druhým i vyrovnává.

Diskuze (7) Další článek: Novodobá závislost jménem IRC

Témata článku: , , , , , , ,