Rusko | Wikipedia | Cenzura

Wikipedie dostala v Rusku pokutu za pravdu. Dle Kremlu šíří dezinformace o invazi na Ukrajinu

Rusko udělilo v úterý 28. února pokutu ve výši dvou milionů rublů (cca 586 000 Kč) internetové encyklopedii Wikipedie za to, že odmítla odstranit „dezinformace“ o vojenské účasti země ve válce na Ukrajině a ruské armádě.

Krátce po loňské ruské invazi na Ukrajinu zavedlo Rusko nové zákony, jimiž omezuje možnosti informování o konfliktu a pokutuje nebo blokuje webové stránky, které šíří informace v rozporu s oficiální kremelskou propagandou.

Pokuta za pravdu

Mezi tresty patří možnost zablokovat na neurčito nebo pokutovat webové stránky, které jsou kritické vůči ruskému režimu a nedodržují zákony o cenzuře. Mateřská společnost Wikipedie – Wikimedia – odmítla odstranit negativní personifikaci ruské armády. Nezisková organizace se zatím nerozhodla, zda se proti pokutě odvolá, uvádí agentura Reuters.

„V historii soudů v Rusku má Wikipedie zatím jen jednu úspěšnou zkušenost s odvoláním se proti rozsudku,“ řekl vedoucí ruské pobočky nadace Stanislav Kozlovskij. Dle zástupce hlavního právníka Jacoba Rogerse se žádosti o stažení týkaly „dobře podloženého obsahu“.

Na stránkách Wikipedie se čtenáři mohou dozvědět, že se ruské ozbrojené síly potýkají s mnoha „nedostatky“, které způsobily neúspěchy při invazi na Ukrajinu, včetně „vážných logistických selhání“, neschopnosti různých typů služeb „koordinovat a spolupracovat, ... rozsáhlého ničení a plýtvání jejich vybavením a mimořádně vysokého počtu obětí“.

Wikipedie se nemíní vzdát

Zatím poslední pokuta přichází poté, co byla Wikipedie loni v dubnu pokutována částkou pět milionů rublů a v listopadu dostala další pokutu ve výši dvou milionů rublů. V obou případech bylo důvodem zveřejňování informací o invazi na Ukrajinu, bitvě o Kyjev, ruských válečných zločinech během invaze a dalších ožehavých tématech.

Rogers uvedl, že Wikimedia opakovaně dostává „příkazy k odstranění a pokuty od ruských úřadů... za nesplnění podobných požadavků“. Dodal, že firma už kvůli pokutám podala dvě odvolání a nadále se bude odmítat podřídit požadavkům této země.

Wikimedia uvedla, že neustoupí a obsah neodstraní, aby ochránila právo Rusů na svobodu poznání a projevu. „Tyto příkazy jsou součástí pokračující snahy ruské vlády omezit v zemi šíření spolehlivých a dobře podložených informací. Odsuzujeme tyto snahy jako nátlakovou taktiku, která využívá právní závazky ve snaze omezit svobodné poznání.“

Diskuze (60) Další článek: Evropská komise chce řidičáky v mobilu a v autoškolách se bude učit o asistečních systémech řízení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,