Web | Wikipedia

Wikipedia má narozeniny, lidstvo ji tvoří už 17 let

V pondělí 15. ledna 2001 byla veřejně spuštěna internetová encyklopedie Wikipedia. Otevřela se všem uživatelům internetu, kteří ji mohli začít plnit. Po sedmnácti letech je dostupná už v 299 jazycích a má přes 72 milionů registrovaných uživatelů. Stále si proto udržuje status otevřenosti a také nestrannosti – Wikipedia proto neobsahuje žádné reklamy a funguje výhradně z dobrovolných příspěvků, které spravuje nezisková organizace Wikimedia Foundation.

Myšlenka internetové encyklopedie vznikla pochopitelně ještě daleko dřív, ale chyběla odvaha svěřit její tvorbu veřejnosti. Vznikaly proto encyklopedické weby založené na příspěvcích odborníků a vědeckých pracovníků. Jedním takovým byl i web Nupedia, který založili Američané Jimi Wales a Larry Sanger.

A právě jako veřejností tvořená odnož Nupedia vznikla Wikipedia. Název a princip se přitom inspiroval z ještě staršího projektu – webové stránky WikiWikiWeb, která vznikla již v roce 1995 jako taková internetová hříčka. Tento web totiž mohl upravovat každý návštěvník.

Zatímco vědecká Nupedia postupně zanikla, Wikipedia se stala hitem. Informace na ní totiž přibývali daleko rychleji a kvalitou nebyly zpravidla o nic horší než na Nupedii. Spoluzakladatel Larry Sanger se záhy začal věnovat jiným projektům, a tak se za „otce“ Wikipedie považuje Jimmy Wales. Ten v roce 2003 založil neziskovou organizaci, na kterou převedl autorská a vlastnická práva k Wikipedii.

Jen pro časové srovnání – Wikipedia vznikla v roce 2001, Google byl veřejnosti zpřístupněn v roce 1998, Facebook byl spuštěn roku 2004 a YouTube o rok později. A tady se můžeme pochlubit, že Živě.cz tu bylo už pět let před Wikipedií.

Více si o Wikipedii můžete přečíst na Wikipedii. Buď na té české, nebo o něco obsáhleji na anglické.

Diskuze (3) Další článek: Vše v jednom: v tomto hrnci umyjete nádobí, uvaříte večeři a vyperete ponožky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,