Wi-Fi aneb kde nechaly telecomy díru

Neuvěřitelný nástup nové technologie je trendem číslo jedna dneška. Telecomy se mohou chytat za hlavu: jako stepní požár se šíří něco, nad čím nemají kontrolu a co je možná obere o další příjmy.

Už několikrát jsme my na Živě i mnohem zdatnější vizionáři ukazovali prstem na technologii nebo trend, která změní lidstvo. Skoro nikdy se vize nenaplnila v celém rozsahu a mnohdy šlo o bubliny, po kterých zůstalo jen velmi málo. Nyní se doslova přiřítil další trend, který vypadá tak nadějně jako málokterý – snadné, levné a vysokorychlostní připojení k Internetu pomocí bezdrátové konektivity. Technické označení je 802.11(b), hantýrkou Wi-Fi (pěkná slovní hříčka vycházející z pojmu „wireless fidelity“), a podstata spočívá v šíření dat v nelicencovaném rozhlasovém spektru na 2.4 gigahertzu. Hlavními parametry, které zajímají každého uživatele, pak ještě jsou: dosah od centrálního uzlu je okolo 100 metrů a data („signál“) lze šířit levnými zařízeními, kterými lze vybavit každou domácnost; konektivita je 11 Mbps (!). Zdi či jiné pevné předměty nejsou pro Wi-Fi překážkou.

Wi-Fi není samozřejmě lék na všechny bolístky – se stometrovou polokoulí signálu se neuplatní v řídce osídlených místech a není to nic pro člověka na cestách. Jenomže na všechno ostatní se to lékem může stát; a především díky vynikající propustnosti se může Wi-Fi stát nejen miláčkem interneťáků, ale se může těžce dotknout 3G technologií. Opět díky nízkým nákladům na instalaci i provoz a díky vysoké kapacity se nabízí telefonie přes Internet, která je při přenosu Internet-Internet zcela zdarma (tj. v rámci paušálu za internetové připojení), a navíc je zde vysokokapacitní datový přenos, tedy to, čím se 2.5G/3G chce hlavně chlubit.

Proč by po v podstatě malých úspěších jiných postupů měla uspět zrovna Wi-Fi? Telekomy i internetoví podnikatelé se poučili v tom, že se nedají, nesmějí a nikdy nebudou podceňovat a bagatelizovat investiční náklady, zejména na vybudování infrastruktury. Po účetních skandálech si už firmy nedovolí kreativní účetnictví jako dosud, které umožňovalo evidentní provozní náklady schovat pod dlouhodobé investice, takže všechno vypadá dobře až do doby, kdy se půjčka má začít splácet. Výhoda Wi-Fi je ve skutečných nízkých nákladech; Wi-Fi se přirovnat k rozhlasovým přijímačům a vysílačkám: pořizovací cenou i provozními náklady. Wi-Fi čipy už začíná vyrábět Intel a v roce 2005 se jich už má vyrobit 45 miliónů. Náklady na bezdrátová internetová zařízení tohoto standardu mají v roce 2006 dosáhnout 3.6 miliardy dolarů, což je ale velmi malá částka: v přepočtu na jedno zařízení, které Internet takto bude přijímat, to je okolo dvou tisíc korun, a to v částce jsou i vysílací zařízení. Srovnejme to s částkami za zařízení, které je potřeba například pro provozy pevných linek o této kapacit (11 mbit): jsou to statisíce korun, tedy suma, kterou koncový uživatel nikdy nezaplatí. Telekomy se mohou opět chytat za hlavu: po všech průšvizích je čeká ještě toto. Po jejich stamiliardových investicích do „nákupu spektra“ se ukáže, že je zde jedno vlnové spektrum, které není potřeba kupovat za hrůzné sumy, ale které je a bude zdarma, a které se hodí pro přenos Internetu stejně jako hlasu, byť samozřejmě je do lokálních hotspots přivést datové proudy jiným způsobem, např. přes satelit.

Co může na druhé straně nástup Wi-Fi zabrzdit nebo mu zabránit? Nemalým, poměrně zásadním problémem jsou interference mezi překrývajícími se sítěmi. Dalším je bezpečnost – otázka kódování protokolů spojeních s Wi-Fi standardem; dalším je, jestli tyto sítě budou vznikat spontánně a neřízeně (už tak vznikají), nebo jestli vznikne projekt celoplošných městských pokrytí pod dohledem regulační autority – viz tzv. Project Rainbow v USA. A dalších otázek je mnoho – tak, jak se u spontánně se šířící technologie, která není zdaleka tak skvostně dokonale vymyšlená a zabezpečená jako např. Bluetooth, ale je podstatně levnější a jednoduší, dá očekávat. Technologové varují, ale byznysmeni mají dnes hlavní slovo a technologické námitky smetají ze stolu s tím, že „se to vyřeší“: hlavní je, že to je levné a všepronikající (pervasive). Domnívám se, že tentokrát mohou mít pravdu – a stejně tak že penetraci Internetu přes Wi-Fi ani v našich zemích nebrání žádná překážka.

Poznámka: výborné centrum všech původních materiálů i odkazů k problematice je na http://www.80211-planet.com/.

Diskuze (88) Další článek: Nové xD fotoaparáty od Fuji

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,