Chat | WhatsApp | Instant Messaging | Komunikace | Fake News

WhatsApp označí, když vám přijde přeposlaná zpráva. Novinka má pomoci proti šíření fake news

Tvůrci komunikační aplikace WhatsApp jsou si vědomi, že má problém s fake news. Poté, co v Indii došlo k několika vraždám, které zapříčilo šíření falešných zpráv po této platformě, se v aplikaci objevuje nová funkce. Ta upozorní na každou zprávu, která byla přeposlaná dále. Právě mezi přeposílanými zprávami je totiž velmi vysoká koncentrace nepravdivých a účelně zavádějících informací, které svým charakterem vyprovokují k dalšímu šíření.

Člověk díky novince uvidí, jestli zprávu napsal člověk, který ji odeslal nebo jen přeposílá věc, kterou dostal od někoho jiného. Podle WhatsAppu by to s problémem fake news mělo pomoci, protože to člověka donutí zamyslet.

„Tento nový obsah usnadní komunikaci mezi dvěma lidmi i skupinové konverzace. Pomůže vám to poznat, jestli zprávu napsal váš kamarád nebo příbuzný, nebo původně přišla od někoho jiného,“ uvádí WhatsApp v blogovém příspěvku, kde o novince informoval.

Fake News: Silná internetová zbraň, proti které se těžko brání

Aplikaci vyděsila série událostí, ke kterým došlo v posledních dnech v Indii - největším trhu WhatsAppu, kde má přes 200 milionů uživatelů. Více než desítka lidí byla zlynčovaná a 12 zemřelo kvůli falešné zprávě, kterou si lidé mezi sebou přeposílají.

Indická vláda proto urgovala WhatsApp, aby se chopil zodpovědnosti a zařadil do své aplikace nějaké technické řešení, které šíření podobných zpráv zamezí. Označení přeposlaných zpráv je tak zřejmě to nejlepší, co zatím vymysleli.

Dalším opatřením byl celostránkový inzerát ve více než 30 indických novinách a sedmi indických jazycích, kde WhatsApp urguje lidi, aby nad zprávami, které jim chodí, více přemýšleli. „Vnímejte, když je zpráva přeposlaná. A dvakrát se podívejte, kdo jí původně napsal,“ stálo v inzerátu.

Dá se vůbec bojovat proti fake news?

Diskuze (5) Další článek: ASRock se vrhl na grafické karty. Nakonec nezůstanou jen v Asii, ale koupíme si je i v Evropě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,