Technologie | Pevné disky | Western Digital

Western Digital, Seagate i Toshiba čelí naštvaným zákazníkům. Důvodem je použití SMR

Tento týden se rozhořela kauza, která snad změní chování výrobců pevných disků do budoucna. Nejdříve to propuklo u vybraných disků Western Digital, ale posléze se přišlo i na modely Seagate a Toshiba. 

Hlavní problém je, že výrobce jako třeba Western Digital používá u vybraných disků technologii SMR (Shingled Magnetic Recording), která má za cíl zvýšit dostupnou kapacitu na plochu plotny, ale způsobuje zpomalení v některých typech aplikací závislých na rychlosti náhodného zápisu.

Týká se to například režimu RAID nebo běhu operačního systému. A právě zde je ten problém – WD tuto technologii nevhodně používá u 2 až 6TB modelů Red NAS, kde se s velkou pravděpodobností předpokládá právě používání RAIDu. Ve specifikacích se o SMR přitom nedočtete a vyšší modely tuto technologii nepoužívají a spoléhají na CMR (Conventional Magnetic Recording).

V případě Seagatu se jedná o „domácí“ modely Barracuda ST5000DM000 (5 TB) a ST8000DM004 (8 TB) nebo řadu disků Exos a Archive. U Toshiby se jedná o řadu disků P300, MQ04 a DT02, kde se jedná o aktivované SMR, které se začne používat až při vysoké zaplněnosti.

Uvidíme, co z této kauzy nakonec vznikne a jestli se výrobci nakonec nebudou muset potýkat s nějakou hromadnou žalobou kvůli zamlčení informací ve specifikacích. Každopádně se situace snad zlepší v tom, že výrobci disků budou uvádět, jaké technologie jednotlivé modely používají, díky čemuž se bude možné vyvarovat špatné kombinaci s daným použitím. Jak je totiž vidět, marketingové označené disků a řad je nepoužitelné.

Diskuze (83) Další článek: Brzké uvolnění opatření proti koronaviru může mít katastrofální následky, ukazuje model MIT

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,