Well. Why not?

V průběhu června byl na náš trh uveden nový faxmodem Well FM-56PCI-HSF. Netrvalo dlouho a zatoulal se i do redakce Computeru.
Aleš Kostrhoun: V průběhu června byl na náš trh uveden nový faxmodem Well FM-56PCI-HSF. Netrvalo dlouho a zatoulal se i do redakce Computeru.

Není zcela obyčejný

Jedná se o interní „soft“ faxmodem pro sběrnici PCI s maximální linkovou rychlostí 56 kb/s, vybavený hlasovými funkcemi a umožňující snadnou instalaci metodou plug-and-play. Oproti běžným „win“ modemům (kde funkci kontroléru přebírá procesor) u tohoto modemu přechází na procesor počítače funkce kontroléru i DSP (datové pumpy). Nicméně vžité označení „soft“ modem je zde zavádějící, protože na jeho desce ze základních stavebních bloků modemu stále zůstává PC bus interface a linkový kodek. Využití výkonu procesoru pro nahrazení nejen kontroléru, ale i datové pumpy, umožňuje využít faxmodem jako levnější plnohodnotnou variantu k běžným „win“ modemům. Zatížení procesoru počítače udávané výrobcem je akceptovatelných 15 % (u klasických „win“ faxmodemů WELL je výrobcem udáváno zatížení okolo 5 %).

Co umí a umožňuje

Z faxmodemu můžete vytvořit kompletní komunikační centrum – budete moci využívat připojení k Internetu, elektronickou poštu, telefonní záznamník, odesílat a přijímat faxy přímo z počítače. Integrovaný příjem zpráv zajistí doručování všech typů zpráv (e-mailové, datové, faxové, hlasové a SMS) do jediné schránky. Součástí balení faxmodemu jsou dále dvě cédéčka pro připojení k Internetu zdarma firmami Contactel (Raz Dva) a World On Line.

Zajímavý mezičlánek mezi AMR a win modemy

Jak to bylo s oživením

Samotná instalace faxmodemu neproběhla sice bez problémů (jak už tomu u interních modemů někdy bývá), ale nevyskytly se ani žádné nepřekonatelné překážky. Pokud váš počítač, respektive operační systém, faxmodem bez potíží detekuje, pravděpodobně jej nainstalujete zcela bez problémů. Soubory s ovladači jsou umístěny na cédéčku společně se softwarem 602Pro Office Server Personal v adresáři Welldrv. Je však na místě malé upozornění pro majitele starších počítačů: faxmodem vyžaduje procesor vybavený sadou instrukcí MMX. Nemáte-li takový, raději na koupi tohoto modemu zapomeňte!

Prostě funkční

Modem pracoval spolehlivě, stabilita připojení byla velmi dobrá (během testu nedošlo k žádnému výpadku spojení). Jedna nepříjemnost se však v průběhu zkušebního provozu vyskytla – dosahovaná rychlost připojení. Přestože má modem deklarovanou maximální linkovou rychlost 56 kb/s, dosažená linková rychlost se pohybovala pouze v rozmezí 33–37 kb/s. Modem jsem testoval pro připojení ke třem poskytovatelům přístupu k Internetu zdarma: Video On Line, Contactel a World On Line. Ani v jediném případě dosažená linková rychlost nevybočila z výše uvedeného rozhraní. Tuto skutečnost si ovšem nelze automaticky vykládat jako nedostatek faxmodemu. Na vině může být spíše špatný stav telefonních linek na území ČR nebo posledních analogových telefonních ústředen.

Proč ne?

Faxmodem WELL FM-56PCI-HSF tvoří zajímavý mezičlánek mezi levnými AMR modemy a klasickými „win“ modemy. Odpovídá tomu i jeho cena.

Faxmodem WELL FM-56PCI-HSF
Zdroj: Joyce ČR, Brno
Telefon: (05) 43 23 67 40
Cena: 1 793 Kč vč. DPH
Záruka: 2 roky
Parametry: protokoly V.90 i K56Flex, V.34+ a nižší, MNP 2–5, V.80, čipová sada Conexant (Rockwell), software 602Pro Office Server Personal, MS Windows 95/98/NT/2000, minimální konfigurace Pentium 300 MHz, 32 MB DRAM

Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.
Diskuze (4) Další článek: Nové iBooky od Apple jsou na světě

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,