Weby s tematikou Y2K

Kde hledat na českém webu informace o problematice Y2K.
Strašidlo roku 2000 obchází všechny uživatele výpočetní techniky a s blížícím se Silvestrem lze očekávat narůstající nervozitu. "Přejde můj počítač?", takovou otázku si jistě položila řada z vás. Možná jste také zkoušeli přemýšlet nad tím, v čem vlastně problém Y2K spočívá. Jestliže se chcete dozvědět více podrobností o problémech, které mohou přijít současně s rokem 2000, můžete navštívit jeden ze šesti českých a slovenských webů, které se tímto fenoménem zabývají.

NKS - Národní koordinační středisko - oficiální web Národního koordinačního střediska pro problém roku 2000. Na první pohled nic moc - stránce dominují JavaScriptové hodiny, které na vteřinu přesně počítají čas, jež zbývá do kritického data 1.1.2000. Po levé straně najdete sloupeček s linky Pověření (přepis usnesení vlády, jímž pověřuje Úřad pro státní informační systém funkcí Národního koordinačního střediska s celostátní působností pro řešení problému roku 2000), Program (Národní program pro řešení problematiky roku 2000), Koordinace (seznam pověřených osob a jejich funkcí), Kalendář (přehled všech konferencí a seminářů zaštítěných NKS), Dokumenty (důležité dokumenty a především obsah oficiálního informačního CD k problematice roku 2000) a Zdroje (odkazy na weby se stejným zaměřením doma i v zahraničí). Technických podrobností o problému roku 2000 tu najdete jen velmi málo - od oficiálního webu bych čekal mnohem více, než jen přepisy různých usnesení. Z grafického hlediska nejsou stránky nic moc a ani technický dojem není přesvědčivý. Celkový dojem: nic moc.

Stránka o problematike roku 2000 vo výpočtovej technike - první věc, která mě zaujala, je dlouhá doba nutná k natažení celé stránky. Popis problému roku 2000 je tentokrát poněkud výstižnější, než v případě NKS. Vytištěný nezabere více než jednu stranu A4 a je určen spíše pro laické uživatele, kterým vysvětluje problém Y2K poměrně názorně na účetním programu. Trochu nepřesná je ale věta "Ak máme počítač po HW stránke vporiatku, programy ktoré nie sú pripravené na rok 2000 Vám znemožnia prácu s počítacom". I v sekci Riešenie bug Y2K si autor zachoval stručnost, ale opět nic moc pro profesionály prahnoucí po podrobnostech. Z grafického hlediska jsou stránky poněkud těžkopádné (například malý rotující nápis Milenium 2000 má 25 kB) a kombinace barev není zrovna nejvhodnější. Celkový dojem: pro začátečníky dobré.

Projekt 2000 - hned úvodní stránka může odradit zájemce s pomalejším modemem. Celá totiž "váží" téměř 130 KB, přičemž hlavní podíl na tomto čísle má animovaná sekvence ukazující, jak na začátku roku 2000 zhasnou obrazovky počítačů. Po kliknutí na některý z odkazů se dostanete na stránky, které (ač opět používají rámy) vypadají mnohem lépe a jsou rychlejší. Problém Y2K je vysvětlen poměrně podrobně a postačuje pro uživatele, kteří si chtějí o tomto tématu udělat základní představu. Poměrně dobře jsou také popsány možné důsledky a následky nekorektního přechodu počítače na rok 2000. Z informativního hlediska tedy web zdaleka přesahuje úroveň své úvodní stránky. Nechybí ani odkazy na weby se stejným tématem, včetně stránek, na nichž velké softwarové firmy informují zákazníky o připravenosti svého softwaru na nadcházející milénium. Z grafického hlediska jsem již zmínil přílišnou velikost úvodní stránky, zbytek webu je ale po barevné stránce velice pěkně proveden. Z technického pohledu jsou, kromě použití rámů, stránky naprosto bez chyby (tak dobře napsaný HTML kód jsem už dlouho neviděl!). Z browserů doporučuji MSIE 4.0, v Netscapu stejné verze budou okraje stránek mírně posunuté. Celkový dojem: velmi dobrý.

Svět Namodro rubrika : Rok 2000 (Y2K) problém - známý zpravodajský server se problémy spojenými s příchodem příštího století nezabývá pouze po stránce technické, ale i z mnoha dalších pohledů. Poslední dobou se tu ale objevují články jako "Blažená nevědomost chrání Číňany před strachem z Y2K" nebo "Rusko má méně počítačů , čeká proto menší problémy kolem Y2K". V podstatě se jedná o seznam článků a zajímavostí, které vyšly ve Světě Namodro a mají něco společného s problémem Y2K. Grafický design stránek je zcela ve stylu tohoto magazínu, takže pravidelné návštěvníky ničím nepřekvapí. Technické provedení není úplně čisté - zejména pod ikonami fungujícími současně jako hyperlinkový odkaz chybí alternativní popisky. Správného zobrazení stránek dosáhnete s MS Internet Explorerem 4.0 nebo vyšším, v Netscape uvidíte stránky trochu odlišně. Celkový dojem: dobrý.

Ideal Mělník a. s. - ani zde nechybí odpočet času, který zbývá do roku 2000. Pod odkazem Co je problém roku 2000? se skrývá velice stručný popis toho, jaké problémy mohou v následujícím roce potkat naše počítače. Odkaz Oblasti Y2K vás zavede na stránku, kde se dozvíte, jaká technická zařízení mohou být rokem 2000 postižena a je zde i několik názorných příkladů a perliček (např. "Stalo se, že systém v továrně na výrobu konzervovaných potravin, kde expirační doba byla do "00" vyexpedoval celou produkci na skládku."). Doporučuji prohlédnout si Zajímavá čísla, která rozhodně nevypadají tak optimisticky, jak se nám snaží v mnoha médiích tvrdit. Graficky jsou stránky dobře zvládnuty - neobsahují žádné zbytečné obrázky a dobře vypadá i zvolená barevná kombinace černé, bílé a červené. Celkový dojem: dobrý.

Computer Help - jedna stránka, z níž se stručně a jasně dozvíte všechno, co se týká počítačů a roku 2000. Graficky sice trochu nevýrazné, zato ale poměrně rychlé. Technické provedení je ale velmi slabé a vyjmenovat všechny nalezené chyby by zabralo poměrně značný kus dnešní recenze. Z browserů lze doporučit MSIE 4.0 a vyšší, Netscape bude mít mírně posunuté okraje stránky. Celkový dojem: dobrý.

Diskuze (3) Další článek: Kde jsou uloženy parametry AT?

Témata článku: , , , , , , , , , ,