Evropská unie | Zákon

Weby budou muset odstraňovat teroristický obsah do hodiny, shodla se EU

Evropský parlament ve středu odhlasoval návrh zákona, podle kterého velké internetové platformy a sociální sítě budou muset zajistit, že pokud se na jejich stránkách objeví teroristický obsah, odstraní ho hodiny. Pokud tak neudělají, budou čelit masivním pokutám. Finální formu zákona bude ještě projednávat Rada EU.

Zákon se nazývá Terrorist Content Regulation (Regulace teroristického obsahu) a hlasovalo pro něj 308 europoslanců, proti bylo 204, 70 se neúčastnilo hlasování. Zatím se počítá s tím, že pokud by pravidelně firmy neplnily své povinnosti a obsah do hodiny nemazaly, mohou získat pokutu až ve výši 4 procent z jejich celosvětového ročního obratu.

Hodina se bude počítat od té chvíle, jakmile platformy upozorní na obsah příslušný národní úřad monitorující teroristické aktivity. První hodinu totiž autoři zákona považují za nejvíce kritickou ve vztahu k šíření tohoto obsahu.

Konkrétní detaily se ještě budou projednávat na setkání Rady Evropské unie po květnových eurovolbách, ale podle současného návrhu se zákon bude týkat především velkých firem jako Facebook nebo YouTube. Pro menší platformy nebudou pravidla tolik přísná a podstatná část debaty v parlamentu se týkala právě toho, jak tyto drobnější weby nezahltit.

Teroristický obsah je v rámci legislativy definován jako jakýkoli materiál - textový, obrázkový, zvukový nebo video - který podněcuje nebo vybízí ke spáchání teroristických trestných činů a láká k připojení k teroristickým skupinám. Řadí se sem i obsah obsahující instrukce jak vyrábět výbušniny nebo střelné zbraně.

Zákon je v jednání od září a přispěly k němu obavy, že teroristická propaganda na sociálních sítích přispívá k radikalizaci lidí. Na aktuálnosti nabyl opět minulý měsíc po masově střelbě na Novém Zélandu, ze které se na internetu šířily videozáznamy.

Objevily se ovšem i názory, že nová regulace přispěje k omezování svobody slova na internetu. Advokační skupina European Digital Rights vnímá zákon kriticky a pochybuje, že přinese požadovaný efekt. Podle ní je naprosto zbytečný a těžce vymahatelný.

Diskuze (33) Další článek: Raketa nemusí mít klasické zvonovité trysky. Už dlouho známe účinnější řešení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,