WebWizard - Gallery: Galerie obrázků snadno a rychle

Máte sbírku obrázků, kterou byste chtěli prezentovat na Internetu? Pokud chcete ušetřit čas, můžete použít bezplatný generátor internetových galerií WebWizard – Gallery.
Máte sbírku obrázků, kterou byste chtěli prezentovat na Internetu? Pak stojíte před poměrně náročným úkolem: budete muset vytvořit zmenšené náhledy obrázků a webové stránky s náhledy odkazujícími na soubory v původní velikosti. Pokud chcete ušetřit čas, můžete použít bezplatný generátor internetových galerií WebWizard - Gallery, který jsme podrobili krátkému testu.

Po spuštění se zobrazí sympaticky vyhlížející okno, které má snad jen jednu nevýhodu: není možné měnit jeho velikost, takže i na monitoru s vysokým rozlišením se budete muset spokojit s okénkem o rozměrech necelých 600 x 350 pixelů.

Aplikace se ovládá tlačítky na horní liště

  • Settings - dovoluje na dvou záložkách nastavit parametry stránek s obrázky. Definovat můžete barvu pozadí stránky, pozadí obrázků, titulků, textu a odkazů a dále banner, který bude zobrazován na stránce, a obrázky pro označení nových a updatovaných souborů.
  • Copy Pictures - otevře dialogové okno, ve kterém si zvolíte složku s obrázky a složku, do níž mají být obrázky zkopírovány. Volitelně můžete zapnout kopírování všech souborů včetně podřízených složek a vymazání vstupních souborů po skončení operace. Poté, co jsou obrázky zkopírovány, můžete přímo z tohoto okna spustit vytvoření náhledů.
  • Thumbnails - vytvoření náhledů obrázku v zadané složce (implicitně v té, do které jste zkopírovali vaši galerii). Náhledy jsou automaticky pojmenovány tn_původní název.přípona a mají šířku nastavenou na 80 pixelů.
  • Pages - generování HTML stránek z vytvořených náhledů. Uživatel může zvolit počet obrázků na šířku a na výšku, případně přidat vlastní kód na začátek nebo na konec stránky.
  • Frontpage - vytvoření úvodní stránky. Lze definovat titulek, nadpis a přidávat vlastní HTML tagy.

V případě, že budete pracovat jen s jednou galerií obrázků, jistě využijete funkci Autorun, která automaticky provede všechny potřebné akce kopírováním počínaje a vytvořením webových stránek konče na základě záznamu poslední vytvořené galerie.

Drobným nedostatkem je omezená podpora grafických formátů: WebWizard si poradí výhradně se soubory JPEG a GIF. Možná se v budoucnu dočkáme i integrace konvertoru, který schopnosti této jinak velmi podařené aplikace ještě dále rozšíří.

Celkově vzato se jedná o praktický program, který pro jeho jednoduchost ocení především začátečníci a mírně pokročilí uživatelé toužící po vlastní internetové galerii. Výhledově autor počítá s dalším vývojem a kromě jiného by měl přibýt například FTP klient, s jehož pomocí bude možné hned po vytvoření stránek uploadovat celou galerii na web.

Licence: Freeware, Download, velikost: 2,29 MB

Váš názor Další článek: Compaq uvedl novou řadu počítačů Evo

Témata článku: , , , , , , , ,