WebShop Optima 300M: optimální výkon

Společnost WebShop je jedna z několika firem, která sází pouze na přímý prodej přes Internet. V její nabídce najdete kromě jiného také počítače značky Optima. Jaké jsou?
Petr Broža: Společnost WebShop je jedna z několika firem, která sází pouze na přímý prodej přes Internet. V její nabídce najdete kromě jiného také počítače značky Optima. Jaké jsou? Obrázek si možná uděláte po přečtení této recenze na Optimu 300M.

Tichý společník
První, čeho si všimnete po zapnutí, je extrémně tichý chod počítače. Zatímco v kanceláři je hluk počítače nepodstatný, doma si hlasitého počítače užijete, zvláště když je z nějakého důvodu puštěný přes noc. S Optimou můžete v pokoji klidně spát a nebude vás rušit; můžete se klidně věnovat jiným bohulibým činnostem.

Druhou věcí je pak velice precizní provedení – masivní a kompaktní skříň, šedá a přitom neokoukaná. Příjemný vzhled má také monitor – ani za něj se nebudete stydět, i když umí v rozlišení 1024 × 768 jen 60 Hz; ne každý však toto rozlišení na 15" monitoru používá.

Trošku starší grafika
Z venku je tedy počítač takřka k sežrání; jeho útroby nás však ničím nepřekvapí, a vlastně ani nezklamou. Optima 300M se nesnaží ohromit uživatele ani nejnovějšími technologiemi, ani drahými a výkonnými komponentami, ale spíše rozumnou cenou. Té hlavně je počítač přizpůsoben: 64 MB paměti a 6,4GB pevný disk stačí k jakékoliv práci ve Windows 98, pokud není příliš náročná. Nejvíce se však šetřilo na grafické kartě a zde už je to znát. Počítač je osazen kartou ASUS V3000, která, ač má 8 MB paměti a je určena pro slot AGP, nikoho už výkonem neoslní; je zhruba na úrovni stařičkého 3dfx Voodoo 1. Neumí 32bitovou barvu, což ani tak nevadí, jako spíše že nemá příliš kvalitní zobrazení ve 3D. Nárokům dnešních her vyhoví jen tehdy, když snížíte rozlišení na 640 × 480 a detaily dáte na minimum; to ostatně dokazuje i srovnání s referenčními počítači. V testu First Person v 3D Mark 99 Max dokonce vykazovala chyby v grafice (špatné textury, nepřesné osvětlení, blikání).

Výkon lze i zvýšit
Výkon počítače je však dán nejen grafickou kartou, ale také procesorem. Intel Celeron 433 MHz je jakýmsi standardem v průměrných počítačích, ostatně jeho výkon můžete porovnat opět s referenčními počítači. Nízký počet snímků za sekundu ve hře Quake III Arena je dán více slabou grafikou než procesorem, čistý procesorový výkon je velice dobrý. Zajímavá je však jiná věc – pokud se podíváte do grafů, uvidíte všechny testy provedené dvakrát. První se standardním nastavením výrobce, u druhého jsem ručně v BIOSu trošku zvýšil rychlost pamětí. Nárůst výkonu je znát zejména v komunikaci procesoru s pamětí (test Memory Benchmark v Sandře), ale také v programu 3D Mark 99 Max (zde už ne tak výrazně). Rozdíly by byly více patrné v případě, že by v počítači byla přítomna rychlejší grafická karta.

Lehká i těžká mutlimédia
Počítač však není jen procesor a grafická karta. Optima 300 má samozřejmě zvukovou kartu, která je osazena na základní desce ASUS MEL–M; čip, který se stará o přehrávání, je Yamaha DS–XG. Ten je kompatibilní se Sound Blasterem 16 a je jakýmsi standardem mezi levnými zvukovkami. Navíc dostanete také menší reproduktory, a i když jejich výkon a zvuk je spíše jen doplňující, nenáročným uživatelům postačí.

K multimédiím patří také softwarové vybavení: Lingea Lexicon, Lexikon českého filmu, LangMaster English In Action. Kromě nich je na počítači před-instalován systém Windows 98 SE a Zoner Callisto 3.0.

Spíše pro kancelář
Počítač Optima 300M je určen spíše pro domácí použití, na účetnictví nebo pro psaní dopisů a dalších dokumentů. Příležitostně na něm můžete hrát i hry, především ty starší – a budou chodit bez problémů. Optima 300M zaujme svým provedením, robustností a tichým chodem, škoda jen, že grafická karta nenabízí vyšší výkon. Zajímavé také je, že k počítači dostanete dva roky připojení k Internetu zdarma, ale modem si musíte dokoupit.
počítač s monitorem
WebShop Optima 300M
Zdroj: WebShop, Ostrava
Web: www.webshop.cz
Cena: 20 520 Kč bez DPH
25 034 Kč vč. DPH
(bez monitoru)
Záruka: 3 roky
Parametry: Intel Celeron 433 MHz, základní deska ASUS MEL–M, čipset LX/EX, 64 MB RAM, pevný disk 6,4 GB, grafická karta ASUS V3000 ZX 8 MB RAM, zvuková karta Yamaha DS–XG na základní desce, mechanika CD–ROM Aopen 40x, myš Logitech 2 tlačítka, klávesnice, podložka pod myš, 2 reproduktory 10 W, 15“ monitor Premio
Váš názor Další článek: aecXML přijato sdružením IAI

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,