Google | Prohlížeče | Chrome

Webový prohlížeč Chrome vychází ve verzi 76. Blokuje Flash a podporuje tmavý režim webů

  • V úterý vyšla nová verze prohlížeče Chrome s číslem 76
  • Blokuje Flash a podporuje tmavý režim webových stránek
  • Usnadňuje instalaci webových aplikací a přináší další novinky

Na úterý 30. července měl Google naplánované vydání nové verze svého webového prohlížeče Chrome. Verze s číslem 76 je proti předchozím doslova nacpaná novinkami – jednou z nich je ochrana proti tomu, aby provozovatelé webových stránek mohli zjistit, že uživatel surfuje v anonymním režimu.

Detekci anonymního režimu využívali někteří poskytovatelé obsahu, kteří nabízejí návštěvníkům omezené množství článků zdarma a pro přístup k dalším vyžadují placené členství. Tento systém, založený na ukládání cookies s počtem otevřených článků, bylo možné obejít otevřením stránky v anonymním okně, čemuž se weby aktivně bránily. Google však trvá na svém úhlu pohledu, podle kterého „jakýkoli přístup založený na detekci soukromého prohlížení podkopává zásady anonymního režimu.“

Blokování Flashe a tmavé weby

Technologie Adobe Flash má léta své největší slávy jednoznačně za sebou a v posledních letech, zejména po nástupu HTML5, se od ní odklonila drtivá většina webů, které ji nějakým způsobem používaly. Podobně reagovali i vývojáři webových prohlížečů, kteří podporu Flashe omezují či blokují.

Chrome v tomto směru od roku 2016 blokoval jednotlivé položky, které však bylo možné na žádost uživatele zpřístupnit. To se má ve verzi 76 zásadně změnit – v nastavení chrome://settings/content/flash, kde dosud byla aktivní možnost Nejprve se dotázat, je po instalaci aktualizace ve výchozím stavu Flash úplně zakázaný (konkrétně je zde nastaveno Blokovat webům spouštění obsahu Flash).

Tmavý režim webových stránek

Další novinkou je rozšíření podpory tmavého režimu. Samotný prohlížeč lze do temných odstínů přepnout od Chrome verze 73, nicméně obsah prohlížených webů byl stále v původních barvách. Verze 76 přináší podporu tmavého režimu webových stránek. Funguje to tak, že web může detekovat nastavený tmavý režim prohlížeče a naservírovat mu jinou (nejlépe tmavou) verzi.

Pokud jste provozovatelem webu a chcete-li návštěvníkům s prohlížečem ve tmavém režimu nabídnout černé pozadí a bílá písmenka, stačí použít následující kód (zpravidla ale bude vhodné provést i další úpravy, aby neutrpěl vzhled webu):

@media (prefers-color-scheme: dark) {
  body {
  background-color: black;
  color: white;
  }
}

Další novinky v Chrome 76

Další novinkou v prohlížeči Chrome 76 je usnadnění instalace progresivních webových aplikací (PWA) díky přidání tlačítka instalace do adresního řádku. Jestliže web splňuje kritéria pro instalaci aplikace, zobrazí se v pravé části adresního řádku nové tlačítko, které uživateli oznamuje tuto možnost.

Když je v systému Android nainstalována progresivní webová aplikace, Chrome automaticky vyžádá a nainstaluje WebAPK. Po instalaci pak pravidelně kontroluje, zda se nezměnil manifest webové aplikace. V poslední verzi bude manifest kontrolovat častěji – namísto dosavadní třídenní periody každý den.

Aktualizace Chrome na verzi 76 je již veřejně dostupná a pokud tento prohlížeč používáte, měla by se vám nainstalovat automaticky. Jestliže se nemůžete dočkat výše uvedených novinek, můžete update iniciovat přes Nastavení-Nápověda-O aplikaci Chrome. Kompletní výčet všech novinek a změn najdete na vývojářském blogu.

Diskuze (11) Další článek: Airbus A350 je potřeba každých 149 hodin vypnout a zapnout. To i Windows mají delší uptime

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,