Google | Web | Aktualizace

Webový agregátor Zprávy Google dostal ke 20. narozeninám nový vzhled a širší možnosti nastavení

Novinkový agregátor Zprávy Google oslaví letos v září své dvacáté narozeniny. Vývojáři při této příležitosti přispěchali s dárkem v podobě nového vzhledu a širších možností nastavení. Inovovaný design zdůrazňuje místní zprávy a personalizovaný obsah.

„Zprávy Google poskytují lidem jednoduchý způsob, jak se prokousat informačním šumem a snadno zjistit, co je důležité v místní komunitě i po celém světě. Sdružují různorodou žurnalistiku, od místních a regionálních zpravodajských serverů až po celostátní a globální perspektivy, a pomáhají tak lépe porozumět našemu světu,“ uvádí produktový manažer Brad Bender.

Zprávy Google v novém kabátku

Dle příspěvku na blogu Google je jednou z novinek modré tlačítko Přizpůsobit, umístěné v pravém sloupci pod nabídkou Výběr pro vás. V nastavení lze zapínat a vypínat zobrazení jednotlivých témat a měnit jejich pořadí na stránce.

„Naše vize Zpráv Google se zaměřuje na posílení přístupu k místnímu zpravodajství, poskytování přístupu k různým zdrojům a řešení dezinformací při současné ochraně otevřeného webu,“ shrnuje důvody provedených změn Bender.

Pokud vás zajímá, co se děje v okolí vašeho bydliště, zaměstnání či jiné lokality, pak určitě oceníte nové možnosti nastavení místních zpráv. Patrně nejzásadnější novinkou je v tomto směru možnost definovat si více míst, jež chcete sledovat. S jejich výběrem pomůže praktický našeptávač a mezi zvolenými místy pak lze přepínat pomocí tlačítek.

Patrně nejviditelnější změna spočívá v tom, že různé kategorie zpráv – například Svět, Byznys, Věda a technika a další – byly přesunuty z levé strany obrazovky do kompaktní nabídky v horní liště. Díky tomu zbývá více prostoru na agregovaný obsah a web působí o něco vzdušnějším dojmem. Nové Zprávy Google tak „přinášejí na začátku stránky nejzajímavější příběhy, místní zprávy a personalizované výběry“.

Počasí i vysvětlování dezinformací

Drobnou proměnou prošel také boxík s informací o počasí. Ten je nyní viditelně kompaktnější a kromě ikony, indikující aktuální situaci, obsahuje také údaj o teplotě vzduchu. Po klepnutí na šipku po levé straně se rozbalí stručná předpověď na následující čtyři dny s informacemi o nejvyšších a nejnižších očekávaných teplotách. Údaje jsou přebírány z webu Weather.com.

Google také uvádí, že rozšířil svou sekci „Kontrola faktů“, která upozorňuje na vyvrácení virálně šířených tvrzení. Tato sekce umožňuje „zobrazit původní tvrzení spolu s posouzením faktů od nezávislých organizací“. Ve skutečnosti však není výrazná a je zastrčená v sekci, kterou většina návštěvníků neuvidí – až v dolní části domovské stránky, v češtině není dostupná vůbec.

Novou verzi Zpráv Google již lze vyzkoušet i s českými účty – stačí navštívit adresu news.google.com a v záhlaví úvodní stránky klepnout na odkaz Vyzkoušet. Pokud byste se pak chtěli vrátit zpět k původnímu designu, stačí klepnout na tlačítko s ozubeným kolečkem a v Nastavení deaktivovat možnost Začít používat novou aplikaci Zprávy Google.

Nový vzhled Zpráv Google.pngstarý a nový vzhled.pngPřizpůsobení témat.png
Možnost vrátit se zpět.pngSpravovat místní zprávy.pngNový vzhled zpráv Google2.png
Boxík s počasím.pngZprávy Google.pngNastavení Zpráv Google.png
Diskuze (3) Další článek: Čína chce získat vzorky marsovských hornin o dva roky dříve než NASA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,