Webové tiky

Dnes je neděle. Před chvilkou mne opět postihl záchvat šetrnosti a já místo abych zajel s autem do...
Dnes je neděle. Před chvilkou mne opět postihl záchvat šetrnosti a já místo abych zajel s autem do myčky a špínu, kterou jsem přes týden nasbíral přenechal výkonnému stroji jak jinak než japonské výroby, popadl jsem kbelík a jal se auto umývat vlastníma rukama. Po hodině perné práce jsem zjistil, že výsledek předčil moje očekávání. Auto vypadá hůř než když jsem začal, kontinuálně nanesená špína se změnila ve špínu přerušovanou. Pokud auto vypadalo před tím jakože špinavé není zase až tak moc, tak teď vypadá, že je špinavé příšerně. Čistá místa velice kontrastují s místy, kde se špína nově usadila. Během hodiny se mi tedy povedlo vyrobit pěkně strakaté auto. Ach jo, asi mi opravdu nezbude nic jiného, než se zítra zastavit v myčce. Unavený a s promáčenýma rukama usedám ke klávesnici abych napsal svoji další intimní poradnu. Nerad bych porušil tradici, proto vás na závěr tohoto mini-úvodu jako vždy vyzývám, abyste se neostýchali a klidně mi poslali své dotazy do poradny. Adresa zůstává stále stejná.

Několikrát jsem ve zdrojovém textu HTML-stránky našel tento tag <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 3.2 Final//EN">. Co přesně znamená a má cenu, abych ho zařadil do svých vlastních stránek WWW?

Tento tag určuje verzi HTML použitou při vytváření stránky WWW. Vámi popisovaný tag obsahovala stránka vytvořená za pomocí tagů finální verze HTML 3.2. Pokud by bylo použito HTML 4.0, a to pouze jeho návrhu a ne finální verze, vypadal by tento tag takto:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Draft//EN">

Všimněte si, že slovo Final bylo nahrazeno slovem Draft. To znamená, že použitá verze HTML zatím není finální, ale jedná se pouze o návrh. Poslední dvě písmena určují v jakém jazyce je dokument zapsán. To může mít vliv na správné zobrazení znakové sady prohlížečem. Pokud tedy stránka obsahuje znaky české abecedy měli byste nahradit dvou písmennou zkratku EN zkratkou CZ.

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Draft//CZ">

Ne všechny prohlížeče však dokáží správně tento tag interpretovat. Ovšem umí to jak Internet Explorer 4.0 tak i čtverková verze jeho největšího konkurenta Netscape Navigatora. Je třeba také připomenout, že tento tag by měl být zapsán na prvním řádku vašeho dokumentu.

Jak zařídit aby se po načtení nějaké stránky a poté, co uplyne určitý čas načetla automaticky stránka jiná? Třeba jako v případě Světa namodro, kde je nejprve jakási vstupní stránka a pod deseti sekundách se načte stránka titulní.

Dosáhnout přesně toho, co požadujete není nijak složité. Stačí k tomu pouze jeden META-tag. Meta tagy jsou takové tagy, které se uvádí v hlavičce dokumentu. Nijak neovlivňují jeho vzhled ale mají zásadní význam pro prohlížeč či kupříkladu pro vyhledávací servery. Prostřednictvím META-tagu lze totiž popsat obsah dokumentu, což je velmi důležité pro vyhledávací služby, můžete jím také nastavit po jaké době se stránka, přesněji řečeno informace na ní uvedené, stanou neplatnými anebo jazyk, kterým je stránka zapsaná a podle něhož prohlížeč nastavuje použitou znakovou sadu. Meta-tag pro nastavení "přesměrování" prohlížeče na jinou stránku je následující:

<META HTTP-EQUIV="Refresh" CONTENT="5;URL=http://www.cpress.cz/index.html">

Atribut HTP-EQUIV je nastaven na hodnotu Refresh, dále následuje atribut CONTENT, ten má dvě hodnoty. První je časový údaj v sekundách, který určuje dobu, po níž bude znovu načtena stránka určená další hodnotou atributu CONTENT; URL=http://www.cpress.cz/index.html. Uvedený Meta-tag říká prohlížeči, že po uplynutí pěti sekund má být načtena stránka s adresou http://www.cpress.cz/index.html.

Pokud se budete chtít o META tazích dozvědět více, navštivte stránky konsorcia W3C, které se stará o standardizaci HTML.

Kam mám umístit svoje vlastní stránky WWW? Nechce se mi platit horentní sumy za využití prostoru na některém WWW-serveru. Nevíte o nějakém levném serveru WWW?

Vím o velmi levném serveru (dokonce o několika). Myslím, že vás potěším, když vám řeknu, že za umístění vašich stránek na jejich disk nezaplatíte dokonce vůbec nic. Existují totiž servery, které se primárně zaměřují na sužbu poskytování prostoru na svém disku zcela zdarma pro každého, kdo o to projeví zájem. Jak jistě tušíte, jsou zde určitá omezení a podmínky. Tyto servery většinou vyžadují abyste na svou stránku umístili reklamu, abyste na svých stránkách propagovali daný server. Většinou jste také limitováni místem, které je vám na tomto serveru přiděleno. Další nevýhodou je také to, že si nemůžete určit adresu, kterou by vaše stránky WWW měly mít. Ovšem všechny tyto nevýhody jsou většinou vykoupeny tím, že za umístění stránek nic neplatíte. Některé servery vám dokonce nabízí i něco navíc. Můžete využívat jejich vyhledávací engine, který dovoluje návštěvníkům prohledávat vaše WWW-stránky, většinou můžete také požívat počítadlo nabízené serverem a některé další programy, které byste jinak museli pracně vytvořit sami. Jedním z nejznámějších serverů, které nabízí tuto službu je Geocities. Zde jsou stránky rozděleny do kategorií podle svého obsahu. Vy si vyberete některou kategorii, a podle toho je vám přiděleno místo v určitém adresáři. U nás takovou službu začal provozovat známý vyhledávací server Atlas. Ten nedávno uvedl do provozu server nazvaný Můj web. Zde nejsou stránky kategorizovány. Výhodou je také to, že server je umístěn na poměrně rychlé lince. Adresa, kteoru budou mít vaše stránky je poměrně jednoduchá – http://www.mujweb.cz/zvolenyadresar, kde za jménem serveru následuje již pouze jméno (vámi zadané) vašeho adresáře. Nevýhodou je podle mě poměrně malý prostor pro vaše stránky, uživatel dostane přiděleno pouze 256 KB, což jistě není mnoho. Dalším serverem, který tuto službu u nás dnes poskytuje, je server Front. Ovšem zde je jedna nevýhoda. K vytváření a především aktualizaci WWW stránek musíte používat FrontPage 98. Pokud byste se snažili k diskovému prostoru, který je vám přidělen dostat jinak, než právě prostřednictvím FrontPage 98, nepovedlo by se vám to. Který server si vyberete záleží jen na vás.

Váš názor Další článek: Lotus SmartSuite, tisícročná včela

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,