Webové servery: kdo tedy vyhrává?

Boj o webové servery mezi IIS Microsoftu a Open Source serverem Apache pokračuje. Už druhou studii dokládající lepší postavení Microsoftu zveřejnila společnost Port80. Opravdu je Apache jen pro amatérské projekty?

Společnost Port80 software, která se soustředí na vývoj doplňků pro Microsoft IIS, zveřejnila již druhou zprávu, podle které webový server Microsoftu vede trh v oblasti služeb pro velké společnosti a nejvíce navštěvované internetové servery. Podíl IIS je podle studie v případě tisíce nejnavštěvovanějších serverů 43 %, zatímco Apache obsluhuje 40 % serverů. Dříve oznámené výsledky u webových serverů 1000 největších firem podle časopisu Fortune vyzněly pro Microsoft mnohem výrazněji s poměrem 53,4 % ku 19,4 %.

Internet Information Services Apache Netscape Enterprise server Ostatní
1000 Top v návštěvnosti 43,1 39,7 8,7 8,5
1000 Top firemních webů 54,4 19,4 17,1 10,1

Podíl webových serverů u 1000 nejnavštěvovanějších stránek – zdroj Port80

Studii webových serverů používaných nejnavštěvovanějšími weby provedla společnost Port80 Software po vlně kritiky, která následovala po zveřejnění rozvržení webových serverů ve firemním prostředí. Oba výstupy společnosti Port80 totiž částečně popírají dlouholeté tvrzení o jednoznačné dominanci Open Source řešení Apache. Nadvládu Apache v celkovém počtu webových serverů ale potvrzují výsledky společnosti Netcraft. Podle nejnovějšího únorového měření patří 67,2 % trhu s webovými servery Apache, Microsoft následuje s výrazným odstupem s 20,9 %. Měření Netcraft za únor přitom vychází z údajů získaných z více než 47 milionů serverů.

Internet celkem - zdroj Netcraft 

Apache 67,21
Internet Information Server 20.88
SunOne 3,51
Zeus 1,60

Na objednávku Microsoftu?

Port80 Software se jako partner Microsoftu a výrobce doplňků pro IIS dostává zveřejňováním vlastních studií trhu s webovými servery na tenkou půdu. Na svou obranu uvádí, že používá jednoduše ověřitelnou metodologii. A v tom má pravdu. Výběr témat studií je jinou otázkou, ale při pečlivém pohledu na výsledky obou studií se ukazuje, že nejsou jednoznačně ve prospěch produktů společnosti Microsoft. Rozdíl mezi podílem Internet Information Services a Apache v případě tisíce nejnavštěvovanějších webových serverů je minimální, v absolutních číslech jde o 34 serverů.

U firemních webových prezentací je náskok Microsoftu stále výrazný, ale necelých 20 % pro Apache u tisíce největších světových společností rozhodně nepůsobí jako selhání či špatný výsledek, spíše naopak. Srovnání podílu Microsoftu a Apache na všech aktivních http serverech jen potvrzuje, že Apache je vyspělý nástroj pro provoz webové prezentace, který je vzhledem ke své nulové ceně velice populární pro malé firmy a jednotlivce.

Štiky v rybníce

I přesto,že se zdá, že síly na trhu jsou rozloženy a není moc prostoru pro nové produkty, opak je pravdou. Z výsledků Netcraftu vyplývá, že jen za leden přibyl na internetu milion webových serverů. Podle analytiků z IDC růst webu jako takového poskytuje prostor i pro menší hráče, což ukazují nárůsty podílu serverů Zeus nebo SunONE, které mají v tuto chvíli 5 % celkového trhu a vykazují rostoucí tendenci.

Diskuze (91) Další článek: Historické okénko – o myších a lidech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,