Hry | Fake News

Webová hra učí, jak vybudovat vlastní fake news impérium. A jak se dezinformacím bránit

Fake news, dezinformace, hoaxy a jiné pochybné zprávy na internetu jsou neoddiskutovatelným velkým tématem dneška. Zkoumají je proto i výzkumníci z akademického prostředí, včetně lidí z Cambridge. Ti se nyní rozhodli moc falešných zpráv ilustrovat v nové online hře nazvané Bad news, ve které se hráč stane nefalšovaným dezinformačním magnátem.

Cílem hry, za kterou stojí Cambridge Social Decision-Making Lab, je společnost naučit, jak se dezinformacím bránit a odhalit nejčastěji používané taktiky. „Myslíme si, že jakmile člověk jednou tu taktiku uvidí, a použije ji ve hře, vybuduje si obranné mechanismy,“ popsal šéf laboratoře Sander van der Linden pro server The Guardian. „Chceme veřejnost naučit, co tito lidé dělají, tím, že se jimi stanou,“ pokračoval.

Fake News: Silná internetová zbraň, proti které se těžko brání

Hráči ve hře operují s virtuálním Twitterem, na kterém pokrucují realitu, rozdělují společnost, šíří nesmysly a sbírají followery. Zároveň to musí dělat tak, aby je jejich příznivci neprokoukli.

Celkem hra šíření nepravd rozděluje do šesti klíčových strategií. Jakmile si hráč jednu osvojí, dostane odznak. V jednom kole se lidé například stanou falešným americkým prezidentem Donaldem Trumpem a vyhlásí válku Severní Koreji. Dokonce i přidají hashtag #KimJongDone.

U každého kroku se hra hráče dotáže, zda je se svými kroky šťastný, nebo zda cítí určitý stud. Pokud se člověk ke studu přizná, hra mu okamžitě připomene, že „pokud se chcete stát mistrem dezinformací, musí se tohoto postoje zbavit“.

Výzkumníci z Cambridge budou šest měsíců sbírat data, jak lidé hru hrají, a pak vyhodnotí, jak byla úspěšná. Výsledky následně zveřejní v odborném časopise Journal of Risk Research.

Jak bojovat proti fake news?

Diskuze (8) Další článek: Apple v sobotu otevře ve Vídni svůj obchod. Ráj pro fandy Applu kousek za hranicemi Česka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,