WebLog Expert: Dobrý nástroj pro analýzu návštěvnosti www stránek

Máte svůj server a zajímá vás komplexní analýza jeho návštěvnosti? Nezoufejte, snadno a rychle vám v tom mohou pomoci některé užitečné nástroje, sloužící k analýze log souborů.

Související odkazy

Slovník
Apache
databáze
freeware
FTP
GIF
HTML
JavaScript
online
server
skript
virtuální
webmaster

Čím dál tím více běžných lidí (firmy už nepočítám, tam je to samozřejmost) má dnes vlastní server (rozuměno server virtuální, tj. placený webhosting s vlastní doménou, opravdové fyzické webové servery bude mít spíše jen menšina firem). I takového běžného člověka - neprofesionála může zajímat analýza návštěvnosti jeho stránek. Než se pustíme přímo do tématu článku, povězme si krátce něco málo obecnějších informací o problematice měření návštěvnosti. Nabízí se totiž hned několik variant, jak tuto věc řešit.

Nejprve chci zdůraznit, že nebudeme hodnotit metodiku vyhodnocení naměřených dat. To je spíš téma na několik jiných článků, takže z tohoto pohledu nebudeme níže uvedené metody nijak srovnávat. Zajímat nás bude jen čistě technická stránka věci.

Měření třetí stranou

Pro běžného majitele stránek je dnes asi nejčastější způsob "měření třetí stranou". Spočívá v umístění skriptu (JavaScriptu) či jednoduchého obrázku (známý "neviditelný" jednopixelový GIF) s příslušným identifikačním označením do kódu HTML stránek. Návštěvník si pak stránku načte, společně s ní se načte i "měřící" obrázek či skript, který zkontaktuje server poskytovatele této služby, a provede záznam do databáze. Zde pak autor stránek může v přehledné formě grafů a tabulek sledovat všechny klíčové měřitelné údaje.

U nás se nejvíce využívá služeb serverů Toplist.cz a Navrcholu.cz. Ač se jedná o služby, které mají spousty nevýhod (viz dále), i řada velkých a známých serverů jejich možností využívá, byť jen jako doplnění jiných řešení.

Výhody jsou jasné. Snadná implementace i pro začínající "webmastery", která spočívá pouze ve zkopírování krátkého kódu na začátek či konec každé měřené stránky, a online dostupnost statistik v příjemné formě. Další výhodou je, že lze tuto metodu použít prakticky pro všechny formy webhostingu, tedy i pro freehostingové služby, protože uživatel musí mít přístup pouze ke zdrojovým kódům svých stránek. To pochopitelně má, a tak žádné další nadstandardní služby placeného hostingu nejsou třeba.

Nevýhody jsou ovšem také dosti silné, a tou největší je relativně nízká spolehlivost těchto služeb. Ta je závislá jednak na dostupnosti serveru provozovatele této služby v okamžiku načtení vaší stránky a v neposlední řadě také na tom, jestli má návštěvník vypnuté zobrazování obrázků či zakázaný Javascript.

Výhodou je spolehlivost

Další forma měření již vyžaduje jistou zkušenost autora stránek a také některé nadstandardní služby, jako je možnost použití jazyků PHP či ASP a databáze (i to už ale dnes bývá součástí freehostingů, tedy alespoň varianta PHP+MySQL). Autor stránek si pak vytvoří vlastní sledovací skript, který je aktivován při načtení každé stránky a udělá záznam do databáze či souboru.

Výhodou je větší spolehlivost (nekontaktuje se jiný server, ani není potřeba mít povolený JavaScript a obrázky) a řešení na míru podle vašich potřeb. Ne každý je však schopen vlastními silami podobný skript vytvořit a hlavně také efektivně zanalyzovat získaná data (to je ještě těžší).

Máte-li možnost na vašem serveru instalovat i CGI a podobná rozšíření, můžete použít i hotovou aplikaci v tomto tvaru, která pak přístupy sleduje a vyhodnocuje. Výhodou je opět poměrně vysoká spolehlivost, obvykle snadná instalace a přehledné výsledky. Dalo by se říci, že je to cosi jako zmiňovaná první varianta, jen běží přímo na vašem serveru. Výsledky jsou dostupné okamžitě online v podobě přehledných sestav, grafů a tabulek. Jedním ze zástupců této kategorie je třeba freewarový AWStats.

Analýza log souborů serveru

Poslední možností (i když určitě ještě nějaké existují), o které si povíme a která je vlastně hlavním tématem článku, je analýza log souborů serveru. Přístup k logům serveru bývá zpravidla součástí i těch levnějších a dostupnějších variant placeného webhostingu. Je to zároveň asi nejspolehlivější metoda měření.

Co je to vlastně log soubor? Zjednodušeně řečeno je to obyčejný textový soubor, uložený na vašem serveru, kam se zaznamenávají automaticky veškeré požadavky na něj, tedy každá načtená stránka (resp. každý načtený objekt na ní), kdo požadavek vyvolal (IP adresa), kdy k tomu došlo a další informace. Spektrum těchto údajů se může lišit podle typu serveru (Apache, IIS a další). Kromě spolehlivosti je výhodné i to, že se nemusíte vůbec o nic starat a prostě si jednou za čas stáhnete z vašeho adresáře příslušný log soubor.

Co ale pak s ním? Nyní se dostávají na řadu specializované aplikace pro analýzu těchto souborů. Problém je bohužel v tom, že málokterá z těchto aplikací je zdarma. My si představíme program WebLog Expert Lite. Podle názvu vás zřejmě napadlo, že se jedná o odlehčenou verzi programu WebLog Expert, který je bohužel za peníze (75 dolarů). Verze Lite však pro základní přehled bude stačit a nezaplatíte za ni vůbec nic.

Program samotný má velmi jednoduché rozhraní. Z menu File zvolíte položku New Profile, čímž si založíte nový "projekt". Spustí se krátký průvodce, kde vyplníte název profilu, dále adresu vašeho serveru (program se nikam připojovat nebude, jde jen o nadpis ve vygenerovaném reportu) a jméno indexového souboru vašeho serveru (tedy např. index.html, index.php apod.).

Ve druhém kroku načtete do programu soubor logu, který si předtím musíte třeba přes FTP stáhnout z vašeho serveru. A to je vše. Pak již jen stačí stisknout tlačítko Analyze. Bude vygenerován přehled statistik v podobě webové prezentace velmi decentního vzhledu. V levé části stránky je menu v podobě stromové struktury, která obsahuje jednotlivé části statistik - souhrnné statistiky, statistiky přístupů, návštěvníků, prohlížeče a podobně.

Další užitečné informace

Každou z těchto kategorií lze rozbalit na jednotlivé dílčí subkategorie. Kliknutím na zvolenou položku se pak v pravé části stránky zobrazí příslušné informace, a to buď v podobě tabulky, nebo grafu. Kromě základních informací o počtu návštěvníků se dozvíte také třeba detailní žebříček nejstahovanějších souborů a obrázků, kterou stránku uživatelé nejčastěji používají jako vstupní pro váš web a další užitečné informace.

V plné placené verzi pak program sleduje i pohyby návštěvníků po serveru, a lze tedy vysledovat nejčastější cestu, kudy čtenáři putují, dále je schopen získat z IP adresy (pochopitelně po připojení na internet) jmenný název a řadu dalších statistik. Na stránkách výrobce si můžete prohlédnout i ukázkový report a udělat si tak předem dokonalou představu o možnostech programu (bohužel je report udělán plnou verzí, takže některé údaje budete hledat ve verzi Lite marně).

Jelikož má každý typ webového serveru poněkud odlišný formát souboru logu, musí s tím počítat i aplikace. V tomto případě jsou podporovány dva nejčastější formáty, a sice servery Apache a IIS, které pokrývají většinu trhu. I když samotný program nemá české rozhraní, můžete si stáhnout přímo od výrobce jazykový balík, kde čeština nechybí. Nejedná se však o počeštění prostředí programu (to snad ani není potřeba, pro těch několik tlačítek), ale česky budou všechny vygenerované reporty, což už je mnohem příjemnější a pro prezentaci statistik třetím osobám daleko lepší.

Pochopitelně tento program není ojedinělý, podobných aplikací existují desítky. Dnešní recenze má sloužit spíše pro představení možných funkcí, které podobné programy mohou nabízet, než jako doporučení konkrétní aplikace. Nebojte se tedy statistik, a pokud máte přístup k log souborům, je použití podobné aplikace ideálním způsobem, jak i méně zkušený webmaster získá rychle přehled o návštěvnících serveru.

Diskuze (7) Další článek: GTS kupuje Aliatel

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,